24. decembar 2020.24. dec 2020.
Stanica na putu ka Banja Luci
Šabac domaćin etape međunarodne biciklističke trke

Stanica na putu ka Banja Luci

Petnaesto izdanje međunarodne trke. Šabac pripada ruti. Na Dan grada biciklisti u Šapcu. Veliki sportski događaj sa značajnim turističkim potencijalima i jačanjem veze sa Republikom Srpskom
Šabac će, baš na Dan grada, 22. aprila, ugostiti bicikliste učesnike internacionalne trke „Beograd – Banja Luka“ koja će u narednoj godini doživeti svoje petnaesto izdanje. Naš grad je jedan od 11 domaćina etapa. Kao i prethodne tri godine međunarodno nadmetanje je u prvoj kategoriji Međunarodne biciklističke unije, deo Europe Tour i učinak je bodovan za rang listu Svetske biciklističke federacije.

-Ovo je trka prve kategorije, iz svetskog kalendara biciklističog, što znači da su učesnici profesionalci čiji učinak na trci se boduje za druga takmičenja poput Svetskih prvenstava.Ovogodišnja trka je bila prvo međunarodno takmičenje u Srbiji, naravno, zbog poznate situacije epidemiloške, mnoga su otkazana. Velika zahvalnost rukovodstvu Grada, gradonačelniku i predsedniku Skupštine na izdvojenom vremenu i želji za saradnjom u narednom periodu – istakao je Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije.

Predstavnike organizatora takmičenja u Gradskoj kući ugostili su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić koji su uvereni da će saradnja biti na najvišem nivou.

-Meni je veliko zadovoljstvo što Trka prolazi kroz grad Šabac, to će biti na Dan grada, 22. aprila. Ono što je važno da je Saša Gajičić, najbolji biciklista svih vremena koga je Srbija imala Šapčanin i zadovoljstvo nam je što promovišemo biciklizam kao sport koji je vrlo značajan, ali i od velikog značaja u povezivanju i paralelnim vezama sa Republikom Srpskom. Granica se prelazi bez zadržavanja, kako za bicikliste, tako i za članove njihovih ekipa i to je znak i prijateljstva i saradnje sa našim sugrađanima koji žive u Republici Srpskoj – naglasio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Kako navodi predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, trka „Beograd – Banja Luka“, nije samo veliki sportski događaj, već i manifestacija velikog potencijala na različitim poljima.

- Trka jako dugo postoji, a nije Šabac uzimao učešće sve do prethodne godine i drago mi je da postoji volja novog gradonačelnika da ona zauzme značajnije mesto u gradu Šapcu, pre svega zbog jakog istorijskog potencijala zbog kojeg je ova trka nastala, kao i činjenice da je to veliki sportski događaj, sa najkvalitetnijim predstavnicima jednog sporta u našem gradu. Jako je važno povezivanje Republike Srbije i Republike Srpske, ali Trka nosi veliki turistički, privredni potencijal, promoviše i povezuje krajeve kroz koje ona prolazi i povezuje sve nas koji smo na ruti. Šabac zaslužuje da bude deo ove trke i da bude mnogo više uključen u nju, za šta, postoji potencijal, želja i ja se tome unapred radujem – rekao je Nemanja Pajić.

Prva trka priređena je 2007. godine. Takmaci će narednog proleća startovati 21. aprila iz Beograda. Nadmetanje je podeljeno u četiri etape. Prethodne godine organizovano je nešto kasnije, od 31. avgusta do 7. septembra, a sveukupnu pobedu zaslužio je Poljak Jakub Kačmarek.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa