Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Станица на путу ка Бања Луци
Шабац домаћин етапе међународне бициклистичке трке

Станица на путу ка Бања Луци

Петнаесто издање међународне трке. Шабац припада рути. На Дан града бициклисти у Шапцу. Велики спортски догађај са значајним туристичким потенцијалима и јачањем везе са Републиком Српском
Шабац ће, баш на Дан града, 22. априла, угостити бициклисте учеснике интернационалне трке „Београд – Бања Лука“ која ће у наредној години доживети своје петнаесто издање. Наш град је један од 11 домаћина етапа. Као и претходне три године међународно надметање је у првој категорији Међународне бициклистичке уније, део Europe Tour и учинак је бодован за ранг листу Светске бициклистичке федерације.

-Ово је трка прве категорије, из светског календара бициклистичог, што значи да су учесници професионалци чији учинак на трци се бодује за друга такмичења попут Светских првенстава.Овогодишња трка је била прво међународно такмичење у Србији, наравно, због познате ситуације епидемилошке, многа су отказана. Велика захвалност руководству Града, градоначелнику и председнику Скупштине на издвојеном времену и жељи за сарадњом у наредном периоду – истакао је Бранко Бановић, председник Бициклистичког савеза Србије.

Представнике организатора такмичења у Градској кући угостили су градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић који су уверени да ће сарадња бити на највишем нивоу.

-Мени је велико задовољство што Трка пролази кроз град Шабац, то ће бити на Дан града, 22. априла. Оно што је важно да је Саша Гајичић, најбољи бициклиста свих времена кога је Србија имала Шапчанин и задовољство нам је што промовишемо бициклизам као спорт који је врло значајан, али и од великог значаја у повезивању и паралелним везама са Републиком Српском. Граница се прелази без задржавања, како за бициклисте, тако и за чланове њихових екипа и то је знак и пријатељства и сарадње са нашим суграђанима који живе у Републици Српској – нагласио је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Како наводи председник Скупштине града Немања Пајић, трка „Београд – Бања Лука“, није само велики спортски догађај, већ и манифестација великог потенцијала на различитим пољима.

- Трка јако дуго постоји, а није Шабац узимао учешће све до претходне године и драго ми је да постоји воља новог градоначелника да она заузме значајније место у граду Шапцу, пре свега због јаког историјског потенцијала због којег је ова трка настала, као и чињенице да је то велики спортски догађај, са најквалитетнијим представницима једног спорта у нашем граду. Јако је важно повезивање Републике Србије и Републике Српске, али Трка носи велики туристички, привредни потенцијал, промовише и повезује крајеве кроз које она пролази и повезује све нас који смо на рути. Шабац заслужује да буде део ове трке и да буде много више укључен у њу, за шта, постоји потенцијал, жеља и ја се томе унапред радујем – рекао је Немања Пајић.

Прва трка приређена је 2007. године. Такмаци ће наредног пролећа стартовати 21. априла из Београда. Надметање је подељено у четири етапе. Претходне године организовано је нешто касније, од 31. августа до 7. септембра, а свеукупну победу заслужио је Пољак Јакуб Качмарек.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa