Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Пројекат од виталног значаја
Потписивање Споразума за изградњу Трансфер станица у Осечини

Пројекат од виталног значаја

У име Мачванског управног округа Споразум је потписао Владан Красавац, начелник Управног округа, који је нагласио велики значај Пројекта у функцији заштите и очувања животне средине, као и представници општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник
У уторак 22. децембра 2020. године, у општини Осечина свечано је потписан Споразум о заједничкој локацији за изградњу трансфер станице са линијом за сепарацију отпада, компостаном и рециклажним двориштем за кабасти и остали отпад. Овим су настављене активности у циљу реализације Пројекта Регионалне депоније “Каленић” Уб. Реч је о пројекту који је од виталног значаја за 15 локалних самоуправа и у функцији је одлагања комуналног отпада. Трансфер станица у општини Осечина једна је од укупно три предвиђене, а друге две ће се налазити у граду Лозница и општини Коцељева. У плану је да се Регинална депонија стави у функцију у наредне две до три године. У име Мачванског управног округа Споразум је потписао Владан Красавац, начелник Управног округа, који је нагласио велики значај Пројекта у функцији заштите и очувања животне средине, као и представници општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник.

Према студији коју је урадио Саобраћани институт ЦИП, шест локалних самоуправа са подручја Мачванског управног прикључује се Регионалној депонији “Каленић” Уб. Пројектом су обухваћене и локалне самоуправе Колубарског управног округа и три општине града Београда Обреновац, Младеновац и Лазаревац. Студијом су дефинисане три трансфер станице у Коцељеви за општине Коцељеву и Владимирце, у Осечини за општине Крупањ, Љубовија и Мали Зворник и трансфер станица у Лозници. Реализацијом овог значајног Пројекта решиће се проблем са комуналним отпадом на подручју читавог Мачванског управног округа, стим да град Шабац и општина Богатић комунални отпад одвозе на депонију у Сремску Митровицу, навео је између осталог у свом обраћању Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.

начелник муо: реализацијом овог значајног пројекта решиће се проблем са комуналним отпадом на подручју читавог Мачванског управног округа


Зоран Петровић, директор РЦ “Еко Тамнава” је нагласио да ово Предузеће у свом саставу има 15 градова и општина: Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Лајковац, Мионица, Осечина, Љиг, Лозница, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Љубовија и Крупањ, који ће комунални отпад одлагати на Регионалну депонију у Убу. Ово је финализација Споразума, на коме се радило више од годину и по дана. У плану је и постројење за селекцију комуналног отпада чија је процењена вредност око 4,5 милиона евра, а постројење прате и инфраструктурни објекти и други пратећи објекти који ће омогућити његово функционисање. Реч је о модерном и аутоматском постројењу које ће бити и у функцији заштите животне средине. Захваљује се руководству општине Осечина што је прихватило да трансфер станица буде на подручју општине, уз напомену да се отпад неће одлагати у Осечини, већ се ради о отпаду у транзиту за Регионалну депонију у Убу.

У име општине Осечина, домаћин скупа и потписник Споразума био је председник општине Никола Томић, који је истакао појаву великог броја дивљих депонија у самој Осечини и изјавио да се овим процесом решава питање одлагања комуналног отпада и за Осечину.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa