Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Једногласно усвојен буџет за 2021. годину
ОДРЖАНА ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Једногласно усвојен буџет за 2021. годину

Буџет планиран на 4.119.071.510 динара. Одборници опозиције нису присуствовали ни овом заседању “Верујем да је у њему побројано све оно што је битно за наше суграђане, а што је нова градска власт обећавала у изборном периоду”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Задовољан сам радом, али позивам и одборнике опозиције да дођу и учествују у раду, јер то наши суграђани заслужују”, рекао је председник Скупштине Града Немања Пајић
Скупштина Града Шапца у петак је усвојила најважнији документ за 2021. годину, буџет Града. Буџет је планиран на 4.119.071.510 динара.

Одборници опозиције нису присуствовали ни овом, петом, заседању. Са друге стране, одборници из редова Српске напредне странке за говорницом су изнели похвале на рачун буџета, за који су рекли да је “први после 20 година који не дели грађане на грађане првог и другог реда”, као и да је “транспарентан, инвестициони и развојни”.
Буџет је усвојен гласовима свих 41 присутних одборника.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да му је велика част и задовољство што су одборници једногласно усвојили буџет Града за 2021. годину.

-Ово је реално највећи буџет у последњих 20 година. Верујем да је у њему побројано све оно што је битно за наше суграђане, а што је нова градска власт обећавала у изборном периоду. Пројекти хале и отвореног олимпијског базена су такође предвиђени овим буџетом. Када су инвестиције у питању, ту је пре свега опремање Северозападне индустријске зоне, како бисмо створили услове да што већи број инвеститора дође у нашу Индустријску зону и за то је опредељено око 80 милиона динара. Од пројеката који треба да буду реализовани следеће године, најкрупнији је Дом војске, што је инвестиција од интереса за Град Шабац и имамо наговештаје да ће и министарства помоћи да то буде репрезентативан објекат који ће служити како младим, тако и старијим суграђанима. Предвидели смо 120 милиона за пољопривреду и подстицајне мере за пољопривреднике, 240 милиона за културу, али смо смањили износе које ће медији добијати. Изборно обећање је било и да вртић у Шапцу неће више бити најскупљи у Републици. Од 1. јануара услуге у Предшколској установи ће појефтинити за 10 одсто за све кориснике, што је прва мера која води ка томе да та цена буде што нижа када будемо имали више средстава у буџету, рекао је Александар Пајић.



Председник Скупштине Града Немања Пајић сматра да је постојала добра расправа поводом изгласавања буџета, али да би она сигурно била доста боља да су и одборници опозиције присуствовали овом заседању.



“Село – град” не може да верује градској власти
Пре почетка седнице Скупштине, у дворишту Високе школе струковних студија за образовање васпитача, где се одржавала седница, одборници Иницијативе “Село – град” одржали су конференцију за медије. Повод конференције био је доношење буџета.
-Пољопривредник овог краја је опљачкан. Цео буџет Града Шапца није довољан да те губитке покрије. Ова градска власт подржава министра пољопривреде, који не прича истину и који је рекао да ће до 15. децембра бити исплаћене све субвенције сточарима на територији Србије, а до 1. јануара и свима осталима. То није испуњено. Како ми можемо да верујемо овој власти у Скупштини Града када прича о буџету и градоначелнику Александру Пајићу, који је у кампањи рекао да ће увести воду и канализацију у села, ако они подржавају човека који је на високој функцији и не прича истину. Имамо и министра за село, Милана Кркобабића, који се није баш прославио док је био министар у претходном сазиву, како да верујемо и њему, рекао је Драган Станковић, одборник Иницијативе.


-Опозиција је, нажалост, одлучила да на неки други начин комуницира са својим бирачима и грађанима. Мислим да би било много боље да овде, у парламенту, уз дискусију, изнесемо своје аргументе како бисмо дошли до што бољих одлука за наше суграђане. Скупштина излази у сусрет реалним ситуацијама и потребама. Дуго смо били без парламента, изборну процес се одужио и нова локална власт се формирала пред сам крај године и сусрела се са многим изазовима.
Донели смо и неке важне стратешке документе на овој седници. Задовољан сам радом, али позивам и одборнике опозиције да дођу и учествују у раду, јер то наши суграђани заслужују, рекао је Немања Пајић.

На седници у петак донето је још неколико важних одлука. Усвојен је план детаљне регулације државног буџета Iб реда Шабац - Лозница у Шапцу, донет је Локални акциони план запошљавања, усвојена је одлука о кадровском плану за Градску управу града Шапца за 2021. годину, а образован је и Савет за екологију и зелену економију Града Шапца.

Основни разлог за образовање Савета за екологију и зелену економију је доношење одлука и предузимање активности из области животне средине у циљу обезбеђивања и остваривања права човека на живот и развој у здравој животној средини. Савет ће се бавити утврђивањем мера, услова и инструмената неопходних за одрживо управљање, очување природне равнотеже, целовитости, разноврсности и квалитета природних вредности и услова за опстанак свих живих бића и спречавање, контролу, смањивање и санацију свих облика загађивања животне средине.

Усвојен је и програм пословања ЈКП “Водовод Шабац” за 2020. годину, изабран један члан Комисије за избор и именовање и председник Комисије за прописе.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa