18. mart 2021.18. mar 2021.
Penzioneri najodgovorniji
DRUGI PUT ORGANIZOVANA VAKCINACIJA U PRNjAVORU

Penzioneri najodgovorniji

“Svako kršenje mera vodi ka punim bolnicama i situaciji koja ne može da se kontroliše” rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Lekari i sestre zaposleni u Domu zdravlja vakcinišu nepokretne građane kod njihovih kuća. Vakcinacija u Prnjavoru se obavlja na inicijativu Udruženja penzionera Prnjavora i mesnog Crvenog krsta
Na vakcinalnom punkutu u Prnjavoru u subotu je 195 meštana Prnjavora, Petkovice i Ribara primilo drugu dozu vakcine, a još oko 250 meštana pomenutih sela, kao i Petlovače, Zminjaka i Skrađana dobilo je prvu dozu kineske “Sinofarm” vakcine. Građani Prnjavora i okoline mogli su da se vakcinišu na četiri mesta u Zdravstvenoj stanici, a na ovom poslu je angažovano četiri lekara i osam sestara.
Vakcinalni punkt u Prnjavoru posetili su gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Jasmina Stanković. Gradonačelnik je pohvalio ozbiljnost građana Šapca iskazanu po pitanju vakcinacije i njihovu spremnost da zaštite i sebe i druge.

-Predsednik države Aleksandar Vučić i Vlada Srbije omogućili su našim građanima da potpuno besplatno prime vakcinu i da čak mogu da biraju koju žele. To je retko, ne samo u okruženju, nego i u svetu. Na teritoriji Grad Šapca do sada je drugu dozu vakcine primilo više od 10.000 građana, a ukupno je dato više od 27.000 doza. Ovo je jedina prava šansa da se sa virusom izborimo. Bili smo i ozbiljni i odgovorni u prethodnim danima, što se tiče poštovanja mera, ali i u zemljama u okruženju, a i u nekim gradovima i opštinama u Srbiji raste broj zaraženih. Pune su bolnice. Zbog toga molim sugrađane da nemamo ni one periodične incidente i kršenje propisanih mera. Svako kršenje mera vodi ka punim bolnicama i situaciji koja ne može da se kontroliše. Ovo mora da prođe, a koliko brzo će proći mnogo zavisi i od nas, rekao je Aleksandar Pajić.

Ekipe šabačkog Doma zdravlja i tri nedelje ranije su vakcinisali meštane Prnjavora. Takođe, lekari i sestre zaposleni u ovoj ustanovi vakcinišu nepokretne građane kod njihovih kuća.

-Do sada smo drugom dozom vakcinisali 58 nepokretnih ili slabopokretnih građana, a prethodnog dana smo prvom dozom vakcinisali njih još 186. Nastavićemo sa tom praksom, kako bi obuhvat bio što veći. Važno je naznačiti prilikom prijave da li je neko pokretan ili nije. Naše ekipe su prethodnog dana obavile vakcinaciju i u Kazneno popravnom zavodu i vakcinisano je 58 lica lišenih slobode. Takođe smo vakcinisali i 29 korisnika Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, autizmom i teškoćama u komunikaciji, uz saglasnost njihovih staratelja, navela je dr Stanković.

Vakcinacija u Prnjavoru se obavlja na inicijativu Udruženja penzionera Prnjavora i mesnog Crvenog krsta. Dara Rajičić iz ovog udruženja je pozivala kako penzionere, tako i druge meštane šest sela.

-Suštinski zadatak Crvenog krsta je briga o čoveku, kako u gradu tako i na selu. Obavestila sam Gradski odbor penzionera i Crveni krst Šabac, dobila sam saglasnost i krenula. Najviše mi je u organizaciji pomogao Stevan Matić, potpredsednik Gradskog odbora penzionera. Omogućio mi je da preko gradonačelnika Pajića, direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića i direktorke Doma zdravlja dr Jasmine Stanković sve ovo bude realizovano. Zadovoljna sam odzivom, ali uglavnom dolaze stariji. Oni koji ne žele da prime vakcinu demorališu ljude koji to hoće. Bake i deke kada nazovem kažu da im ne daju deca ili unuci da se vakcinišu. Za naše meštane je mnogo značajno što mogu da se vakcinišu ovde i ne moraju da putuju u Šabac. Mnogo penzionera živi samo, nema ko da ih doveze u Šabac, nemaju novca i zato sam rešila da se borim za njih, kaže Dara Rajičić, koja je lično od svoje kuće pozvala sve penzionere šest sela.
M. M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa