1. april 2021.1. apr 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Društvo defektologa Srbije, priznanje za postignuća Darijanu Bojiću

Timskim i predanim radom ka uspehu

Nagradu Fonda “Prof. Miodrag V. Matić” dodeljuje Društvo defektologa Srbije. Priznanje i specijalna lupa za slabovide osobe za Darijana Bojića. Zalaganjem stručnog tima deca postižu uspehe. Udruženja „Živimo zajedno Šabac“ i „Da budemo svi jednaki“ oslonac i podrška osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Grad Šabac će nastaviti da podržava sve članove zajednice u izgradnji društva jednakosti
Zbog postignutih rezultata u sticanju i primeni znanja, veština Darijanu Bojiću, učeniku šestog razreda Osnovne škole “Sveti Sava”, dobitniku nagrade Fonda “Prof. Miodrag V. Matić” koju dodeljuje Društvo defektologa Srbije dodeljeno je priznanje i specijalna lupa za slabovide osobe protekle nedelje u Gradskoj kući na svečanom prijemu.
Predsednik Društva defektologa Srbije Siniša Ranković istakao je značaj aktivnog učešća društva i struke u kreiranju boljih uslova za osobe sa smetnjama u razvoju.
-Kroz nagradu za najboljeg učenika Fonda se vidi i prepoznaje mukotrpan rad kolega defektologa, kako u sistemskim organizacijama, odnosno školama, tako i u domenu nevladinih organizacija. Zalaganjem deca postižu uspehe. Naš rad jeste težak, ali kada vidite da dete napreduje i da će jednoga dana postati srećan i koristan član društvene zajednice, onda je ideja inkluzivnosti na kojoj radimo već deceniju ostvarena - pojasnio je Ranković.

Uz stručan rad defektologa Darijan je postepeno savladao veštinu funkcionalnog čitanja, koje mu je sada velika strast, te će dobijena lupa doprineti da nastavi sa ovom aktivnošću.
-Mnogo volim da čitam. Ova nagrada mi mnogo znači i veoma sam srećan zbog toga, i nastaviću dalje da čitam sa lupom - rekao je Darijan.


Timski rad Udruženja “Živimo zajedno Šabac” doprineo je da deca rado borave u drugačijem ambijentu, što utiče na njihove veštine i postignuća.
-Možda nekom ne deluje kao veliki pomak, jer veština čitanja i pisanja se podrazumeva. Međutim, za decu sa smetnjama u razvoju to je izuzetan napredak. Svaki pokret i glas koji samostalno svladaju je neverovatan, a posebno kada je funkcionalno čitanje u pitanju. Možemo da kažemo da je to kao osvojena planina - navela je predsednica Udruženja “Živimo zajedno” Tatjana Vladisavljević.
Udruženje “Da budemo svi jednaki” okuplja 83 dece sa smetnjama u Šapcu i tokom trogodišnjeg postojanja usmereni su ka osnaživanju kapaciteta članova, kao i njihovih porodica.
-Nastavićemo sa svojim aktivnostima i malim gestovima kao što je dar za Darijana i u narednom periodu. Treba pomenuti da je i ranije bio angažovan, te da je poneo titulu Mistera ekologije na Festivalu ekologije, pobedivši sa svojim kostimom od recikliranih materijala - rekao je dr Dejan Pavlović, član Upravnog odbora Udruženja.
Grad Šabac će nastaviti da aktivno podržava sve članove zajednice, posebno one najmlađe u izgradnji društva jednakosti, istakao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić tokom prijema u čast Darijana.
-Ponosan sam što uz formalno obrazovanje i različita udruženja kao što su “Da budemo svi jednaki”, “Živimo zajedno Šabac” rade sa učenicima koji imaju potrebu za dodatnom podrškom. Za svoj napredak Darijan je nagrađen od Društva defektologa Srbije i tokom razgovora imali smo priliku da čujemo koliko mu sve to znači, a posebno čitanje knjiga. Grad Šabac će uvek biti potpora kako bismo svi bili jednaki i kako bi deci pomogli da svoje kapacitete ostvare na najbolji način - naglasio je gradonačelnik.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa