8. april 2021.8. apr 2021.
PROBLEM ODLAGANjA ŽIVOTINjSKOG OTPADA U OPŠTINI BOGATIĆ

Specijalni kontejneri garancija sigurnosti

Posredovanje ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i poseta zamenika predsednika Opštine Bogatić Teodora Teodorovića i odbornika ove lokalne samouprave iz Badovinaca Miroslava Šestića kompaniji Energo-Zelena iz Inđije
Stravične slike leševa uginulih životinja bačene kraj rečnih tokova, puteva ili kanala ne prestaju da okupiraju pažnju građana Mačve. Na te ružne prizore više puta je ukazivano od strane građana, ljubitelja prirode, lovaca ili turista, a ne retko i sa skupštinske govornice u Opštini Bogatić.

U okviru odborničkih pitanja često se čuje glas odbornika Aleksandra Ilijaševića iz Badovinaca i po ovoj problematici, jer je često izražena baš u najvećem mačvanskom selu, kraj Drine čiji žitelji dosta tove svinje.

teodor teodorović


Nažalost, preko svega se olako prelazilo i nastavljalo po starom. Dometima rada nekih udruženja i organizacija za zaštitu prirodne okoline nije pridavan poseban i dovoljan, reklo bi se ni zakonski značaj. S druge strane problem je postajao sve veći i izraženiji. Na žestokom udaru je ostalo očuvanja zdrave i čiste životne sredine, kojoj se mnogi vraćaju, “bežeći” od gradske vreve i ubrzanog života, a na tzv divljim deponijama smeća koje često “niknu”, kao pečurke posle kiše, osim svakojakog smeća i dalje je moguće videti leševe uginulih životinja i razne klanične konfiskate koje ostavljaju za sobom nesavesni građani. Sasvim je jasno o kakvom stepenu opasnosti se radi po ljudsko zdravlje.

- Mi smo više puta predlagali opštini izgradnju biciklističke staze i opšte stimulaciju većeg korišćenja ovog prevoznog sredstva. Jasno je kao dan da treba više učiniti na zaštiti prirodne okoline, kako bi nestalo zabrinjavajućih i stravičnih prizora često raspadnutih leševa uginulih životinja, koje tako postaju meta drugih i konačno ugrožavaju zdravlje ljudi, kaže Aleksandar Firaunović iz organizacije “Zelenih”, opštine Bogatić, koji je i odbornik u opštinskom parlamentu.
Najnovija poseta republičkog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića opštini Bogatić, budi nadu da će se rešenjima pristupiti ozbiljnije. Čelni čovek srpskog Ministarstva poljoprivrede je ovom prilikom pored ostalog naglasio značaj opštine Bogatić i čitave Mačve kao nosilaca poljoprivredne proizvodnje u zemlji i obećao svesrdnu pomoć, na čemu mu se predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović posebno zahvalio. On je podsetio na činjenicu da su Mačvani prevashodno okrenuti poljoprivredi i da očekuje nastavak međusobne saradnje i osnažavanje podrške od strane Ministarstva, koje bi po Damnjanovićevim rečima trebalo da pokaže veću pažnju u zaštiti interesa ali i zdravlja poljoprivrednika.

miloš šestić


Važno je i podsećanje na nedavnu posetu zamenika predsednika opštine Bogatić Teodora Teodorovića i odbornika iz Badovinaca u Skupštini opštine Bogatić Miroslava Šestića kompaniji Energo-Zelena iz Inđije u vezi realizacije projekta adekvatnog i profesionalnog rešavanja problema uginulih životinja putem kontejnera za odlaganje i odvoženje. Naime, Energo-Zelena je jedino savremeno postrojenje za neškodljivu preradu opasnog životnog otpada u našoj zemlji, ali i na Balkanu sa najboljom dostupnom tehnologijom (BAT tehnologija).

Na sastanku sa odgovornima u kompaniji Energo-Zelena utvrđene su lokacije za postavljanje novih kontejnera, način i dinamika njihovog postavljanja i potreban broj kontejnera.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa