6. oktobar 2011.6. okt 2011.
ZAVIČAJNI MUZEJ KOCELjEVA

ČUVAR ISTORIJSKOG BLAGA

Osnovan 1962. godine kao „Radnički univerzitet Koceljevo“ u bivšoj opštinskoj i školskoj zgradi iz 1871. godine Zavičajni muzej u Koceljevi dobio je savremeni izgled u kome se čuvaju praistorijske arheološke zbirke stalne muzejske postavke. Od 2003. godine pod upravom je arheologa-kustosa Zorana A. Živanovića
Sve je počelo 1. januara 1962. godine kada je na inicijativu građana opštine Koceljeva osnovan „Radnički univerzitet Koceljevo“ koji je obuhvatao biblioteku i muzej. Bilo je potrebno dvanaest godina do svečanog otvaranja 1974. godine. Današnji Zavičajni muzej smešten je tada u bivšu opštinsku i školsku zgradu iz 1871. godine čija je istorija neraskidivo vezana sa životom i radom čuvenog pisca Janka Veselinovića, tadašnjeg učitelja i predsednika.
Za pokretanje muzeja kao posebne ustanove zaslužan je direktor Radničkog univerziteta, a kasnije i dugogodišnji predsednik koceljevačke opštine Paja Jovanović, a Šabački narodni muzej za tu priliku uradio je i priredio postavku sa tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata koja je kasnije proširena i eksponatima iz svih kulturnih epoha tamnavskog kraja.
U godinama koje su sledile varošica postaje prepoznatljiva po muzejskoj zgradi ispred čijeg su ulaza stajala dva rashodovana topa izlivena 1938. godine u Kraljevini Jugoslaviji, a dobijena na poklon od garnizona Jugoslovenske narodne armije iz Šapca. I ne samo to. Narednih godina, kako to biva sa promenom društvenih prilika, Radnički univerzitet Koceljevo preimenovan je u Narodni univerzitet „Janko Veselinović“, 1990. u Centar za kulturu “Janko Veselinović“, da bi sedam godina kasnije dobio naziv Biblioteka „Janko Veselinović“ u čijem sastavu postoji i radi i danas.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa