3. jun 2021.3. jun 2021.
Let mira na tronu Skupštine
SINIŠA PUZIĆ IZ BOGATIĆA

Let mira na tronu Skupštine

Mačak nije 1961. pojeo goluba Fiću,koga su mu braća Đakovići, Dragan i Dušan poklonili, a samo godinu dana kasnije „buknula“ je velika ljubav našeg sagovornika čiji deda Dragutin mu je od priznatog mačvanskog odgajivača golubova Dragog Jovanovića-Juke kupio crvenu golubicu sa ćubom i tako je sve počelo. Danas je Siniša Puzić predsednik Skupštine opštine Bogatić, ali i priznati odgajivač golubova, srpskih visokoletača
Položaj u Skupštini opštine Bogatić nije sprečio Sinišu Puzića iz Bogatića da propisno izdržava svoje ljubimce, golubove, srpske visokoletače koji su mu doneli dosta priznanja (diploma, pehara i zlatnih alki) sa brojnih takmičenja. Bilo ih je, kaže za naš list, do sada ukupno 55. Ali najviše od svega je zadovoljstvo i veličanstven ugođaj, dok ih gleda visoko u oblacima.
Priču počinje podsećanjem na 1961. godinu, kada je imao svega četiri godine. Braća Dragan i Dušan Đaković iz Glogovca, poklonili su mu jednog običnog goluba koji samo što nije poleteo. U noći su ga smestili u šupu, zajedno sa mačkom. I kada je ujutro otvorio vrata šupe, imao je šta i da vidi. Umesto stravičnog čina, raspršenog golubijeg perja, zastao je goluba kako spava na stomaku mačke. Goluba su prozvali Fića.

Siniša Puzić sa brojnim priznanjima iz golubarstva


Ubrzo, već naredne 1962. godine je od dede Dragutina dobio sličnog, samo rasnog srpskog visokoletača. Bila je to crvena golubica sa ćubom, tada poznatog odgajivača golubova Dragorada Jovanovića-Juke koji je živeo u Železničkoj ulici u Bogatiću.
Golubove je nabavljao kao srednjoškolac u Šapcu, a 1983. zajedno sa Draganom Kreakovićem, Rajkom Novakovićem i Vladom Jokićem, osnovali su Sportsko udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača „Mačva“, pod rednim brojem 294. Broji 40 članova.
Prvi rezultat, naš sagovornik je zabeležio 1990. godine, kada je njegovo jato letelo 5,20 časova. Vremenom je ovaj rezultat povećavao, a pre pet godina na saveznom takmičenju u Šapcu, njegovo jato ostalo je visoko u vazduhu 10,56 časova. Do sada je dobio pet zlatnih alki. Najsjajnija je ona kada su njegovi ljubimci leteli 13,53 časova.
- Izdvojio bih zelenog Tekira koji je na tri takmičenja, tokom tri sedmice leteo, prvo 13,10, druge 13,40 i treće, kada je dobio zlatnu alku 13,53 časa. U poreklu su iz Beograda. Kupovao sam golubove i od poznatog odgajivača i takmičara Kromek Momčila iz Šapca. On mi je mnogo pomogao oko priprema i samih takmičenja golubova, kaže Siniša.
U svom prostranom dvorištu obezbedio je odlične uslove za smeštaj pernatih lepotana. Ima ih raznih boja. Hrana, zrnasta, lagana...
Zatekli smo ga među brojnim jatom. Svi golubovi smešteni su u lepo uređene kaveze.
- Tako je kod mene oduvek. Golubovi su u prioritetu. Nikada nisam prekidao ovo, rekao bih druženje sa njima. Postojala je i druga ljubav. Ona se zove fudbal, ali kod ovoga je sve nekako sgaslo 1979. godine, prilikom jednog gostovanja Fudbalskog kluba „Mačva“ u Beču, dodaje Siniša.
Godine su prohujale, gotovo kao vihor. Ljubav prema srpskim visokoletačima nije ugašena ni danas. Uslovi su se, istina izmenili. Kad je u pitanju delovanje korona virusa, tu se mnogo toga iskomplikovalo.
Sa skupštinske pozicije je sasvim drugačije. Obaveze su se uvećale, ali stvaranje uslova za što svestraniji razvoj golubarstva nikada neće prestati, zaključuje naš sagovornik.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa