17. jun 2021.17. jun 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

ZNAČAJNA ULOGA MEŠTANA U UREĐENjU JAVNIH POVRŠINA OPŠTINE

Akcije u interesu svih

Građani prepoznali potrebu da se neke javne površine srede, organizovali se i konkurisali na javni poziv koji je raspisala opština
Predstavnici HELVETAS Swiss Intercooperation, razvojne organizacije sa sedištem u Švajcarskoj, posetili su Ljuboviju. Predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović primio je goste u svom kabinetu, a posle kraćeg razgovora zajedno su obišli radove na terenu koji se vrše po II Programu „Reforma poreza na imovinu“, u okviru projekta „Udružimo se“, a delom ih finansira švajcarska organizacija.
Predstavnici Helvetasa prvo su obišli radove na uređenju parka u Azbukovačkoj ulici. Na ovoj lokaciji postavljene su nove klupe, oprema za dečje igralište, posađeno je drveće, a stanari okolnih zgrada u narednim danima posadiće cveće.
Slađana Ristanović, upravnica Žute zgrade, kaže da su stanari sve četiri zgrade koji koriste park izuzetno zadovoljni urađenim poslom.
-U dogovoru sa upravnicima tri zgrade iz Karađorđeve ulice konkurisali smo za projekat ‘Udružimo se’, dobili smo sredstva i sredili park kako priliči centru grada. Utisci komšija su vrlo pozitivni, spremni su da se odazovu ovakvim akcijama jer je to u interesu svih nas. Sad će deca, ali i penzioneri imati priliku da uživaju u novom, lepo uređenom dvorištu- rekla je Slađana Ristanović.
Pored parka u Azbukovačkoj, uređenje prostora i prilaza radi se kod Bele zgrade u Drinskoj ulici.
-U moje ime i u ime svih komšija stanara zgrade, zahvaljujem se svim onima koji su dali ideju, organizovali i sproveli ovu akciju uređenja prilaza i prostora ispred Bele zgrade. Zadovoljni smo urađenim poslom, a ostale sitne radove dovršićemo mi stanari- izjavila je Ljubinka Stanković, stanar zgrade.
Projektom je predviđena i adaptacija Doma kulture u Mesnoj zajednici Uzovnica. Predstavnici Helvetasa obišli su i ovu lokaciju i na kraju izneli pozitivne utiske o dosadašnjim urađenim poslovima kao i kompletnom saradnjom sa Opštinom Ljubovija.
Viša ekspertkinja za dobru upravu u HELVETAS Swiss Intercooperation Nataša Čorbić rekla je da su građani prepoznali potrebu da se neke javne površine srede, organizoavli se i konkurisali na javni poziv koji je raspisala opština.
-Kada je opština odradila svoj deo posla, ono što smo videli na svakoj lokaciji jeste da su se građani organizovali da naprave nešto dodatno. Ili su posadili drveće ili cveće, dakle počeli su od nečeg manjeg što je uloženo da prave nešto više kako bi im prostor bio lepši i kako bi u njemu uživali. To je i bio cilj projekta, da građani prepoznaju sopstveni interes i da se organizuju oko tog interesa pa da uz pomoć opštine reše one probleme sa kojima su se dugo suočavali- izjavila je Nataša Čorbić.
Helvetas će uskoro raspisati novi poziv za opštine koje žele da rade na uključivanju građana u proces donošenja odluka o tome kako da se troše budžetska sredstva. Predstavnici ove organizacije ističu da će biti vrlo srećni da sa Opštinom Ljubovija nastave dobru saradnju, jer se do sada pokazalo da Ljubovija ima ljude sa kojima se odlično razumeju, a zaposleni u administraciji su prošli radionice, što je resurs koji u Helvetasu smatraju da je neprocenjiv.
Moramo napomenuti da je Opština Ljubovija krajem oktobra prošle godine nabavila rendgen aparat, takđe preko konkursa Helvetasa gde je Ljubovija osvojila četvrtu nagrada i dobila sredstva za nabavku neophodnog aparata.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa