17. jun 2021.17. jun 2021.
Afirmacija i promocija umetnosti
Udruženje likovnih stvaralaca Šapca u prolećnom izdanju

Afirmacija i promocija umetnosti

Prolećna izložba, promocija „Eona“ i „Fokusa“ deo su realizovanih redovnih aktivnosti ULSŠ. U planu su novi projekti u domenu stvaralaštva sa ciljem afirmacije i podrške umetnosti u Šapcu
-Svaka grupna izložba je međusobno ogledanje umetnika koliko i njihovo sopstveno ogledalo. Radeći u uslovima prostorne i duhovne skučenosti, svako od autora je pokušao iskazati svoje umetničko biće, određeno sopstvenom spiritualnošću i likovnim afinitetima. Raznorodnost njihovih umetničkih domašaja, kao i tematskih i tehničkih pristupa, uspostavlja se kao estetska dominanta izložbene postavke čineći je inherentom - kaže predsednik udruženja likovnih stvaralaca Šapca dr Dragan Marković Markus o tradicionalnoj prolećnoj izložbi radova članova.

Ovogodišnja selekcija, prema rečima organizatora, predstavlja isečak iz postojeće umetničke prakse članova ULSŠ i javnosti predstavlja dela različitih tehnika i poetika. Crteži, grafike, skulpture, fotografije deo su nedavne prolećne postavke u Kulturnom centru.

Marina Cvetanović kustos istoričar umetnosti Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica i dr Dragan Marković Markus odabrali su 37 radova od 76 prispelih na konkurs.

-Od dela izričitog žanrovskog određenja, preko mogućeg koncepta figuralne forme, do radova zasnovanih na čisto likovnom impulsu imali smo težak, ali lep zadatak ove godine. Scenu vizuelnih umetnika obogatila su nova imena uz stalno prisustvo već dobro poznatih autora izgrađene umetničke biografije. Izložbu možemo pozicionirati u diskurs socijalnog miljea u doba virusa korona.

Radeći u uslovima prostorne i duhovne skučenosti, svako od autora je pokušao iskazati svoje umetničko biće, određeno sopstvenom spiritualnošću i likovnim afinitetima


Preispitivanju ličnog egzistencijalističkog stava reflektovanog u činu kreacije kao mogućem, ako ne i jedinom izlazu - zaključio je predsednik ULSŠ.

Novi „Eon“ za ljubitelje stripa
Iako je godina za nama brojne sadržaje stavila pod znak pitanja, ili na (ne)određenu pauzu stvaraoci iz domena umetnosti nisu pristali na kreativnu stagnaciju, te su povoljne epidemiološke okolnosti iskoristili za promociju odloženih aktivnosti.

Strip magazin „Eon“, ovog juna predstavio je svoje 19. izdanje, a tokom 2021. očekuje se izlazak iz štampe i 20. broja. Udruženje likovnih stvaralaca Šapca zaduženo je za okupljanje i promociju autora.

-I pored otežavajućih okolnosti izazvanih virusom korona, smogli smo snage i volje da se tradicija i popularizacija strip umetnosti preko našeg magazina nastavi. S obzirom na to da su „Eon“ zajedničkim snagama pokrenuli strip autori iz Šapca i Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, podrazumevano je da okosnicu sadržaja čine radovi šabačkih strip autora, kao i oni koji su vezani za Šabac. Naravno, u duhu tradicije otvorenosti za saradnju sa drugim strip centrima, naše magazin smo obogatili radovima još nekoliko poznatih strip umetnika iz Srbije. U aktuelnom broju predstavljeno je 12 autora različitog umetničkog prosedea i senzibiliteta. Svaki od njih zastupa ili zaseban smer u savremenom srpskom stripu, ili poseban, originalan način crtanja i pripovedanja - ističe predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus naglašavajući da će osma umetnost biti afirmisana, jer predstavlja plodno tle za povezivanje stvaralaca, njihovih kreativnih domena.



Fotografija u fokusu
Fotografija je okosnica posebnog izdanja ULSŠ „Fokus“. U ovom lokalnom katalogu stručnoj i zainteresovanoj predstavljaju se članovi Udruženja čiji je primarni vid izražavanja fotografija. Aktuelno izdanje donosi radove Jove M. Jovanovića, poznatijeg kao Rori.

-Moje iskustvo gledanja Rorijevih fotografija nalik je iskustvu posmatranja umetničkih slika. On ne beleži samo spoljnu stranu stvari, već svojom intuintivnošću zaranja u njenu životnu strukturu i unutrašnju svetlost. Već skoro pola veka, Rori svojim objektivom beleži savske pejzaže prenoseći nam nesebično svoje ushićenje pred viđenim i doživljenim, mnogolikim preplitanjem svetla, forme i boja. Upravo ta gotovo mistična povezanost autora i predela doprinosi autentičnosti fotografija i čini Rorija prepoznatljivim stvaraocem - navodi dr Marković.

Prolećna izložba, promocija „Eona“ i „Fokusa“ deo su realizovanih redovnih aktivnosti ULSŠ. U planu su novi projekti u domenu stvaralaštva sa ciljem afirmacije i podrške umetnosti u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa