13. oktobar 2011.13. okt 2011.
OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA

“365 DANA ZA MENTALNO ZDRAVLjE“

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je 10. oktobra u cilju podizanja svesti javnosti o mentalnim problemima. Kampanja protiv socijalne isključenosti ovakvih osoba obeležena je brojnim aktivnostima u Šapcu u organizaciji Humanitarne organizacije Caritas, Centra za socijalni rad, Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, Medicinske škole “Dr Andra Jovanović“ i Uprave grada
Istraživanja pokazuju da su kod više od 300 hiljada ljudi u Srbiji dijagnostifikovani različiti mentalni poremećaji, a oko 4 hiljade nalazi se na bolničkom lečenju u psihijatrijskim ustanovama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka četvrta osoba u životu ima problem sa mentalnim zdravljem. Pod sloganom „365 dana za mentalno zdravlje“, aktivisti Caritasa uključili su se u akciju promocije teme mentalnog zdravlja tokom cele godine ukazujući na potrebu promene predrasuda vezanih za psihičke poremećaje.
- Kampanja ima za cilj borbu protiv stigme koju imaju osobe sa mentalnim problemom, u želji da pojačamo njihovo socijalno uključivanje. Na ovom projektu sarađujemo sa više subjekata iz zdravstveno-socijalnog života grada, sa idejom da istaknemo važnost umrežavanja u podršci osobama sa mentalnim poremećajima ““ kaže Miroljub Nikolić, direktor šabačkog “Caritas“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa