29. jul 2021.29. jul 2021.
Darovi prirode
BILjNA ULjA ZA BRONZANI TEN I BEZBEDNO SUNČANjE

Darovi prirode

Ulje za sunčanje deluje tako što ubrzava i pospešuje sintezu pigmenta melanina u našoj koži. Melanin je odgovoran za odbranu kože od UV zraka, a što ga više imamo, tamnija nam je koža i imamo jaču zaštitu od sunčevih zraka
Preporučujemo prirodna ulja za sunčanje: orahovo, kokosovo, maslinovo, ulje od šargarepe, kao i njihovu kombinaciju. Prednost ovih ulja je što neguju i hrane kožu, a neka možete i sami napraviti.
Napominjemo da se mogu koristiti do 12 i posle 17 časova i to samo ukoliko ste već dobili tamnu boju. Ukoliko ste osetljivi na sunce, kombinujte ih sa kremama koja imaju visok zaštitni faktor.

ULjE ZA SUNČANjE OD ZELENIH ORAHA I ŠARGAREPE
Efikasno i najjednostavnije je prirodno ulje od zelenih oraha i i šargarepe. Iako nema jak zaštitni faktor, zahvaljujući sastojcima, ovo ulje daje ujednačen i lep bronzani ten. Može se koristiti kada sunce malo „utihne“.

Od sastojaka su vam potrebni: pola litre hladno ceđenog maslinovog ulja, 2 rendane šargarepe i 6 seckanih mladih oraha.

Priprema se jednostavno: U staklenu teglu stavite naseckane zelene orahe i narendanu šargarepu i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite teglu i odložite je na sunčano mesto tri nedelje. Nakon toga procedite smesu kroz gazu i Volia! Dobili ste vrhunski proizvod sa kvalitetnim sastojcima koji štiti i neguje vašu kožu.

Preporučujemo prirodna ulja za sunčanje: orahovo, kokosovo, maslinovo, ulje od šargarepe, kao i njihovu kombinaciju. Prednost ovih ulja je što neguju i hrane kožu, a neka možete i sami napraviti


ULjE ŠARGAREPE
Ulja šargarepe poseduju mnogobrojna lekovita svojstva koja organizmu pružaju višestruke zdravstvene dobrobiti. Postoje tri vrste ovog ulja: ulje korena, eterično, kao i bazno ulje od semena šargarepe. Sva tri bogata su vitaminima A, C i E i beta-karotenom. Pozitivno utiču na zdravlje i izgled kože i kose, a osim zajedničkog imaju i sopstveni spektar delovanja. Budući da je ulje semena skuplje i teže dostupno, kod izrade kućnih preparata za njegu kože i kose prvenstveno se pravi nešto blaži macerat korena šargarepe.

Čest je sastojak u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca i negu suve i zrele kože kojoj vraća vlažnost i svežinu. Dobro je i za oštećenu kožu, a osim što pospešuje zaceljivanje ožiljaka, pomaže kod ekcema, psorijaze, nadraženosti, svraba i hiperpigmentacije.



Redovita primena ulja od korena šargarepe povoljno utiče na zdravlje kose, čini je čvršćom i sjajnijom, podstiče njen rast i sprečava opadanje. Budući da podstiče cirkulaciju, koristi se i kod problema s nadraženim i suvim vlasištem. Osim što se, kao i ulje semena, može dodati u kupovne preparate za negu kože i kose, kao i kreme za zaštitu od sunca, od njega možete napraviti iste preparate i u kućnoj radinosti.

KAKO SE PRAVI ULjE ŠARGAREPE
Potrebno vam je: 05 l hladno ceđenog biljnog ulja, narendani osušeni koren šargarepe i staklena tegla s poklopcem.

Pre pripreme macerata, narendajte koren šargarepe i rastprostrite ga na prozračno mesto, ostavite da se prosuši 2-3 dana kako u njemu ne bi ostalo vode, a vaš macerat razvio plesan.
Osušenu šargarepu stavite do vrha staklene tegle, zatim prelijte uljem i ostavite 2 prsta prostora od poklopca do ulja. Poklopite teglu i ostavite je na tamno mesto. Povremeno promućkajte sadržaj za bolju ekstrakciju.

Nakon 4 nedelje, procedite ulje kroz višestruko preklopljenu gazu u bocu od od tamnog stakla kako bi sačuvalo kvalitete.

Ulje šargarepe može ostaviti tragove na koži ukoliko se koristi samo, zato je najbolje kombinovati ga sa drugim uljima, ili maslacima.

ULjE ORAHA
Veruje se da orah potiče sa prostora Persije, odakle se putem svile širio na zapad i istok. Rimljani su ga smatrali hranom bogova, a Stari Grci su orah doživljavali kao hranu za mozak.
Posebno značajna primena ulja oraha je u nezi kože i kose.

Ulje oraha štiti kožu zahvaljujući svom antibakterijskom, antioksidativnom i antiinflamatornom dejstvu. Antioksidanti pokazuju potencijal u smanjenju linija i bora na koži, pomažući da koža izgleda mlađe. Antibakterijsko delovanje pomaže u zaštiti kože od patogena, koji su u stalnom kontaktu sa najvećim organom - kožom. Antiinflamatorna priroda ulja pomaže u smirenju hroničnih stanja kao što su ekcem i psorijaza, kao i akutna upala ili alergijska reakcija. Hidrira kožu i sprečava nastanak peruti. Orahovo ulje sadrži značajne količine kalijuma, koji stimuliše rast kose i produkciju novih ćelija, i štiti vlas kose. Antibakterijski i hidrirajući efekat ovog ulja sprečava gubitak kose.

NAPRAVITE SAMI ORAHOVO ULjE
Za pripremu orahovog ulja potrebno je da nabavite nekoliko zelenih (nezrelih) oraha i da svaki isečete na 8 jednakih delova. Nakon toga, stavite ih u staklenu teglu i prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorite poklopcem i promućkajte, a potom odložite na toplo mesto na kojem će stajati 40 dana. S vremena na vreme protresite i promućkajte teglu. Na posletku, procedite smesu kroz gazu i prespite u teglu od tamnog stakla.

KAKAO PUTER
Kakao puter je biljna masnoća koja se dobija iz zrna kakaa. Koristi se u ishrani, ali i u farmaceutskoj i hemijskoj industriji. Posebnog mirisa, veoma je blagotvoran za kožu i kosu. Ima visok sadržaj antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju pojavu prvih znakova starenja kože i štetnih uticaja životne sredine. Budući da sadrži dopamin, triptofan, cink, omega-6 i omega-9 masne kiseline, kakao buter oživljava umornu i beživotnu kožu.



Nezamenjiv u nezi kože i kose u letnjim mesecima, kakao buter obiluje vitaminom E. Ovaj sastojak naširoko korišćen u najkvalitetnijoj kozmetici, poznat je kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože. Podmlađuje je, vraća joj sjaj i elastičnost. Kakao buter stvara tanak zaštitni film koji štiti kožu od UVA i UVB štetnih zraka i drugih negativnih spoljnih uticaja. Odgovara svim tipovima kože, a posebno osobama sa osetljivom, suvom i zahtevnom kožom. Brzo se upija i ne ostavlja mastan trag.

Toplo preporučujemo kako buter za negu kože u svim godišnjim dobima. Za sunčanje je dovoljno samo njega koristiti i to (najbolje) organski. Na sobnoj temperaturi kakao maslac je u čvrstom stanju, topi se na temperaturi preko 35° stepeni, a u dodiru sa kožom postaje lako razmaziv i pogodan za korišćenje. Koža ga trenutno apsorbuje.

Najnoviji broj

14. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa