2. septembar 2021.2. sep 2021.
Moj obračun sa sobom
PROMOVISANA ZBIRKA PESAMA „TUŽNE BIOGRAFIJE“ U KULTURNOM CENTRU

Moj obračun sa sobom

Na neki način to jeste moj obračun sa samim sobom i dotadašnjim shvatanjima o svetu u kome živim. Korekcija samog sebe. Zbog toga i jeste zbirka nastajala sedam godina
U bašti Kulturnog centra, nedavno je predstavljena zbirka poezije „Tužne biografije“ Đorđa Bogojevića iz Šapca. Posle sedam godina pauze, pesnik se oglasio novom, trećom knjigom stihova koja je izašla u izdanju Udruženja za očuvanje baštine „Dijak“ iz Republike Srpske.
Pauze su potrebne za umetnike, često neophodne.

- Prvu ozbiljnu pesmu napisao sam u dvadest prvoj godini. Sve pesme koje su nastajale u ranoj fazi, od 2009. do 2012. uobličio sam u zbirci koju sam naslovio „Ulični jauci“. Drugu knjigu pesama, „Ogledala“, objavio sam dve godine kasnije. Sada bih sačekao da prođe više vremena, da sazrim, kaže Đorđe.

No, uvek je tako. Svi pesnici, bar oni koji su introspektivni, a nadamo se da ih nije malo, žale zbog nekih stihova koji su nekada objavili. Ali, to je naknadna pamet. Treba prihvatiti sve svoje faze. I voleti ih, zapravo sebe od nekada, mladalačkog i ishitrenog. Rekli smo mu to. Nije se složio.

- Došao je period kada sam kritički počeo da sagledavam sve što sam do tada napisao i kada mi je postalo jasno da mnogo toga nije bilo kako treba. Zbog toga sam odlučio da ne ponovim istu grešku, da pišem na drugačiji način i pravim selekciju. I evo, ove godine pojavile su se „Tužne biografije“.
Presudni su, kaže, bili susreti sa poznavaocima poezije, razgovori sa njima, kao i lično sazrevanje. Period od srednjih dvadesetih do 30-te godine za njega je bio ključni u spoznaji sveta, drugačiji i intenzivniji od svih prethodnih.

- Meni je detinjstvo kao formativni period jako važno i to se ogleda u mojoj poeziji, ali spoznavanje sveta, ako to nije pretenciozno reći, jer veliko je pitanje da li mi poznajemo svet onakav kakav jeste, zaokruživanje je ljudskog bića. „Tužne bigrafije“ posledica su mog suočavanja sa svetom i načinom na koji sam se u tom svetu snašao.

Svi se suočavamo sa svetom onakvim kakav je u nama, pre svega, sa samim sobom. Pronađemo načine pa kada prestanu da funckionišu, tražimo druge i onda ponovo u krug. O krugovima je reč.

NEMOĆI
Sanjam kako igram šah sa Nepoznatim.
Pomeram figure crne, nikad bele;
i u tom košmaru ne mogu da skratim
partije koje mi crnog kralja dele.
Probudim se, vidim – ceo svet u grotlu;
sve su mu rokade kraljeva presele.
Tad, sklopivši oči, kažem svom životu –
mi smo dve nemoći koje su se srele.


- Na neki način to jeste moj obračun sa samim sobom i dotadašnjim shvatanjima. Korekcija samog sebe. Zbog toga i jeste zbirka dugo nastajala. Ima trideset sedam pesama, a pri tom je izbačeno isto toliko. Sudeći i po mišljenju drugih, sazreo sam u periodu između druge i treće zbirke, uspeo da napravim pomak.

Kada su u pitanju planovi u vezi sa poezijom, Đorđe kaže da će nastaviti u smeru u kom je krenuo, da je našao svoj izraz. Kada je o poslu reč, situacija je mračnija, ali nije želeo da govori o tome. Tek da pomenemo da je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za etnologiju i antropologiju 2012. Bio je pripravnik u Narodnom muzeju u Šapcu i kratko vreme radio u Međuopštinskom istorijskom arhivu.
Nezaposlen je.

- Prosto nisam dobio šansu. To je moja nesnađenost u svetu koji je glasan, ne umem da vičem i skrećem pažnju na sebe.

Vešto je vratio razgovor na poeziju.

- Ovu knjigu smatram svojom prvom pravom ozbiljnom knjigom, a njena promocija jedan je od najlepših dana u mom životu.

Profesor Velimir Vesa Kuzmanović čitao je stihove, a Branka Todorović govorila o knjizi.
Šezdesetak posetilaca dobilo je „Tužne biografije“ na dar.

- Izdavačka kuća nije naplatila štampanje, dobio sam 75 autorskih primeraka i sve podelio.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa