9. septembar 2021.9. sep 2021.
POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Sve više obolelih

Epidemiološka situacija u opštini Koceljeva slična je onoj koja je u poslednje vreme aktuelna u zemlji što znači je da je sve više obolelih od korona virusa. Posle više od mesec ipo dana bez ijednog zaraženog situacija je prethodnih dana znatno nepovoljnija. Protekle sedmice bilo je 65 novoobolelih a među njima najviše je onih radno aktivnih koji su se vratili sa letovanja.

–Od jednog potpuno mirnog perioda kada nedeljama nismo imali obolele došli smo do toga da u danu imamo i dvocifren broj zaraženih. Ova nedelja nam je, čini mi se, prelomna, posebno kada govorimo o školama. Očekujemo da ćemo imati nešto veći broj zaraženih u narednom periodu nego do sada, ali se takođe nadamo da ti brojevi neće biti daleko veći- izjavio je predsednik opštine Dušan Ilinčić koji je još jednom apelovao na građane da se vakcinišu u što većem broju jer je Koceljeva jedna od lokalnih samouprava u Mačvanskom okrugu sa najnižom stopom imunizacije.

–To nam ne ide u prilog. Reč je o manje od 40 posto u ovom trenutku što znači da je u našoj opštini vakcinisan svaki treći stanovnik. Kada taj procenat uporedimo, recimo sa Malim Zvornikom u kojem je vakcinu primilo oko 80 posto stanovnika, onda je jasno gde se nalazimo. Interesovanje za imunizaciju je prestalo posebno u periodu kada se epidemija kod nas smirila i kada nedeljama nismo imali nijednog zaraženog pacijenta- zaključio je Ilinčić.

Među mesnim zajednicama sa najnižom stopom vakcinacije su Brdarica, Ljutice, Subotica, Zukve, Svileuva. U ovim naseljima vakcinu protiv korona virusa primio je svaki peti meštanin. Procentualno najvišu stopu ima Družetić gde je vakcinisano preko 53 odsto punoletnih građana. Iznad opštinskog proseka su i Bresnica, Galović, Gradojević, Draginje, Donje Crniljevo kao i Koceljeva.

Do ponedeljka je na području ove opštine aplikovano ukupno 3.923 prve, dok je drugu dozu primilo skoro 200 ljudi manje.

–Ono što primećujemo, a što nije dobro, je da su se građani previše opustili, da su relaksirani, da se ne poštuju mere koje su na snazi. Brojke nam govore da je situacija sve ozbiljnija i opominju nas da se ne smemo opuštati. Posebno je važno da oni koji su nevakcinisani koriste zaštitne maske i primenjuju preporučene mere. Da je došlo do opuštanja to je evidentno na svakom koraku, na javnim mestima, na proslavama i veseljima. A suština je da čuvajući sebe, čuvamo i druge- poručio je predsednik opštine i dodao da se ova lokalna samouprava, sudeći prema aktuelnim podacima, već nalazi u tzv. žutoj zoni te da li će se menjati i način nastave u školama biće poznato narednih dana.

Za sada u ovoj lokalnoj samoupravi veruju da se situacija neće oteti kontroli, da će obrazovne ustanove nastaviti sa neposrednim načinom rada i da će deca redovno ići u škole.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa