30. septembar 2021.30. sep 2021.
Vinaverov svet u Šapcu
Omaž šabačkom eruditi Stanislavu Vinaveru

Vinaverov svet u Šapcu

„Šabac je grad bogate kulturne i duhovne tradicije, kako je Vinaver govorio, ove godine organizuje manifestaciju pod nazivom “Vinaverov svet 2021”. Vinaver je bio nesagledivo široki duh u pokretu, inovacijama i čovek slobodnog uma i kova koji je iza sebe ostavio dela neprolazne vrednosti“
U godini, kada se obeležava 130 godina od rođenja Stanislava Vinavera, Grad Šabac i Fondacija „Stanislav Vinaver“, koja je osnovana u čast ovog velikog erudite, književnika i prevodioca, organizovale su manifestaciju pod nazivom “Vinaverov svet 2021” na više gradskih lokacija.
-Vinaver je bio nesagledivo široki duh u pokretu, inovacijama i čovek slobodnog uma i kova koji je iza sebe ostavio dela neprolazne vrednosti. Uverena sam da sve što radimo je samo skromni doprinos svemu onome što je on stvarao. Smatram da će generacije koje stasavaju bolje nego mi razumeti bogato tkanje njegovih reči - rekla je direktorka Fondacije “Stanislav Vinaver” Aleksandra Pavlović.

Pesnik uvek govori
Predstavnici porodice, Grada i Fondacije, povodom 110 godina od objavljivanja prvog književnog dela Stanislava Vinavera - zbirke pesma „Mjeća“ (Pariz, 1911), na Jevrejskom groblju odali su poštu i položili cveće na spomenik Mjećeslavi Vinaver, njegovoj rano preminuloj sestri.
Na Vinaverovom trgu u okviru Manifestacije je otvorena izložba „Pesnik govori“, izabranih stihova i citata Stanislava Vinavera. Izabrane stihove i citate književnika građani će moći da vide i na gradskim reklamnim panelima (siti lajtovima).
-Smatram da je u današnja burna i mutna vremena za sve nas kao pojedince najvažnije pitanje zajednice i zajedništva. Pitanje je samo koja je to zajednica sa kojom se poistovećujemo, kojoj želimo da pripadamo i čijim članovima dajemo ista prava koja prisvajamo za sebe. Stanislav Vinaver je deo zajednice grada Šapca, deo Srbije, deo Evrope. Za zajednicu grada Šapca, ne samo za porodicu je važno koga bira za simbol svoje prošlosti i budućnosti - istakla je Milica Vinaver.
-Veoma je važno da gajimo kulturu sećanja, a kada je u pitanju Vinaver onda je to i naša obaveza. Ove godine smo svečanosti nazvali „Vinaverov svet“, te se nadam da nismo pogrešili. Svako ko Vinavera voli, čita i poznaje zna da je njemu i kosmos bio mali - dodao je Zoran Nikolić UO Fondacije „Stanislav Vinaver“.

Foto: Glas Podrinja


Vinaverov kosmos
U Dvorani „Vinaver“ Aneksa Biblioteke šabačke o šabačkom eruditi govorili su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, direktorka Fondacije Aleksandra Pavlović i prof. dr Milica Vinaver i prof. dr Jovan Delić. Prisutni gosti imali su priliku da pogledaju projekciju dokumentarnog filma “130 godina Stanislava Vinavera”, autora Mente Mentovića, u produkciji Saveza jevrejskih opština Srbije.
-Ove godine obeležavamo jubilej, 130 godina od rođenja Stanislava Vinavera, Šapčanina koji je svojim delovanjem ostavio dubok trag u našoj kulturi. Pesnik, prevodilac, ratnik, diplomata, novinar i satiričar, samo su neka od interesovanja ovog svestranog stvaraoca. Dela koje je ostavio iza sebe i danas su predmet interesovanja kulturne i stručne javnosti - rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić tokom svog obraćanja istakavši da će Grad i u budućnosti kroz saradnju sa Fondacijom “Stanislav Vinaver” brinuti o nasleđu ovog velikana.
-,,Vinaverov svet 2021” aktuelizuje sećanje na lik i delo velikog Stanislava Vinavera. Kultura oplemenjuje, čini život lepšim, sadržajnijim i smislenijim. Ulaganjem u kulturu podstičemo vrednosti koje će učiniti da Šabac bude grad budućnosti- zaključio je gradonačelnik.

Foto: Glas Podrinja


Izložba slika
Ljube Popovića

U okviru Manifestacije u Narodnom muzeju šabac svečano je otvorena izložba slika Ljube Popovića iz legata umetnika u Modernoj galeriji Valjevo. Postavku otvorili čelnici Šapca i Valjeva.
- Ljuba Popović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara i simbol Valjeva, te smo veoma ponosni što postoji Moderna galerija koja čuva dela tako velikog umetnika. Drago nam je što nas umetnost spaja – istakao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ljubitelji umetnosti će u naredne tri nedelje moći da pogledaju izbor dela čuvenog srpskog umetnika


Ljubitelji umetnosti će u naredne tri nedelje moći da pogledaju izbor dela čuvenog srpskog umetnika čija se dela nalaze u najpoznatijim svetskim kolekcijama.
-Velika je čast i privilegija imati u svom gradu izložbu dela Ljube Popovića koju će imati priliku da pogledaju svi naši sugrađani i posetioci grada. Šabac odiše kulturom i siguran sam da je ovo samo početak dobre saradnje. Dva grada imaju dobru saradnju, te sam uveren da ćemo u tom maniru nastaviti u budućnosti – naveo je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
Slike Ljube Popovića nalaze se u okviru Moderne galerije u Valjevu gde je smešten i legat umetnika koji je ujedno i inicijator osnivanja Glaerije, kao i prvi član Programskog saveta.
-Mislim da je ovo jedinstvena prilika da Šapčani vide pravog Ljubu Popovića. Izložena dela su biseri i srž njegove umetnosti. Nažalost, triptih nije mogao da bude sastavljen zbog prostora. Ovo je prvi put da dela od dolaska u Valjevo, osim izložbe SANU, budu izložena u nekom drugom gradu. Moderna galerija u Valjevu ovom izložbom počinje jednu lepu budućnost i saradnju sa Muzejem u Šapcu – rekao je Vojislav Jovanović direktor Moderne galerije u Valjevu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa