Info

30. septembar 2021.30. sep 2021.
Karolina prilikom pobede u trci oslobođenja Šapca

Karolina prilikom pobede u trci oslobođenja Šapca

LjUBIŠA ĐUKIĆ: TAMO AMO PO ANALIMA KONjIČKOG SPORTA U ŠAPCU I OKOLINI (7)

Šest galopera Nikolića u derbiju

Čast da učestvuju u „trci života“ imali: Eksport (1969. godine), Kasandra 1 (1977), Kormanka (1978), Kormanac (1987), Kasandra 2 (1981) i Kolorado (1994.godine). Prebirajući po prošlosti konjičkog sporta u njegovoj porodici, doktor Mile Nikolić srećan što istorijska nit nije prekinuta
Okružen „gomilom“ uspomena na poluvekovnu istoriju konjičkog sporta u Kormanu nadomak Šapca, danas, na očevom prostranom imanju deo svojih penzionerskih dana provodi doktor Mile Nikolić, jedan od čuvara bogate tradicije Nikolića konja. Galoperi ove ugledne porodice su ispisali višegodišnju istoriju konjarstva u ovom kraju, tako da doktora Mila, nije potrebno posebno predstavljati.
Sve je počelo daleke 1954. godine. Prvo je Milov deda Vitomir gajio radne konje. Znao je da kupuje jeftinije,“ćudljive“ konje, „školuje“ ih po potrebi, prodaje i tako zarađuje, družeći se sa četvoronogim lepotanima štala.
U vreme kada su rasformirane mnoge ergele ( 1952-53. godina) u Mačvu stiže više priplodnih kobila ( Elektra, Nadaj mi se, Vidra, Kosa...). Nikolići uzimaju Elektru i ona je u njihovoj štali oždrebila Eskadrilu. Doktor Nikolić se seća da je Elektrin „partner“ u ovom slučaju bio Alžir, konj čuvenog odgajivača Joviše Berića iz Maova. Čekajući da Eskadrila potrči Nikolići kupuju Vojvodinu u ergeli Gladnoš na Fruškoj Gori 1950. godine. Doktor Mile pripoveda i o dve Eskadriline pobede u Šapcu. Kaže da je solidno trčala, bez obzira na preku narav i nervozu na startu. U partnerstvu sa Zmajem oždrebila je Epona, a 1962. godine izvezli su je u Amriku, kao priplodnu kobilu.
U sećanju iz ovog perioda ostali su i uspesi Eksporta, Eskadrilinog sina koga je kao gimnazijalac jahao.

Karolina ćerka Jadrana i Kontese, Foto: Lična arhiva


Ipak, nezaboravni su uspesi Karoline (1970-71. godina) kobile od Jadrana i Kontese iz linije čuvene King Su, sa kojom je i počela „ozbiljnija“ era Nikolića konja. Upravo je Karolina oždrebila tri najbolje kobile iz njihove štale. To su: Kasandra 1. , Kormanka i Kasandra 2.

Karolina sa ćerkama Kasandrom i Kormankom, Foto: Lična arhiva


Nabrajajući najbolje rezultate Kasandre 1, doktor Mile kaže da je ova kobila bila veliki favorit u trci Ekspres u kojoj je nažalost slomila nogu i tako neslavno završila karijeru.
Kormanka je u dve sezone trčala 14 puta. Osvojila je 12 nagrada. Bila je pet puta prva i samo dva puta bez plasmana.

Doktor
Mile Nikolić


Na očevom prostranom imanju deo svojih penzionerskih dana provodi doktor Mile Nikolić, jedan od čuvara bogate tradicije Nikolića konja. Galoperi ove ugledne porodice su ispisali višegodišnju istoriju konjarstva u ovom kraju


-Kao dvogodka pobedila je u trci „Kriterijum“, ispred trogodih konja, Belog Oblaka, Vikinga i Tise. Sjajno je trčala i kao trogodka, a 1978. godine pobedila je i u trci Oslobođenje Šapca, kaže doktor Mile Nikolić, a u Službenom programu trka od 14. 09. 1977. godine, između ostalog piše: „Pobedom u „Kriterijumu“ Kormanka nagovestila kandidaturu za šampiona. Kormankini navijači su oduševljeno pozdravili njen prolazak kroz cilj i ovaj veliki uspeh njenog odgajivača Ranka Nikolića i jahača Brane Petrića... „

Kormanka posle pobede u trci Kriterijum, Foto: Lična arhiva


Kormanka je u dve sezone trčala 14 puta. Osvojila je 12 nagrada. Bila je pet puta prva i samo dva puta bez plasmana


Njegova i oca Ranka Kasandra 2 je kao dvogodka startovala pet puta . Zabeležila je četiri pobede i jedno drugo mesto. Neuhvatljiva je bila i kasnije. Teško je u jednom novinskom tekstu nabrojati sve njene uspehe. Pomenimo samo neke: Tri pobede u Beogradu, uspeh u trci „Kostolac“ (1980. godina)...
U najprestižnijoj trci, bivše Jugoslavije, a danas Srbije, galopskom Derbiju, koji najbrži konji trče samo jednom u životu, učestvovalo je šest konja Nikolića sa Kormana. Prvo je čast šabačkih zaljubljenika u konjički sport branio Eksport (1969. godine). Potom Kasandra 1 (1977), Kormanka (1978), Kormanac 1987) , Kasandra 2 (1981) i Kolorado (1994.godine ).

Ranko Nikolić
sa šampionkom Kormankom i ždrebetom Kasandrom, septembra 1978. Foto: Lična arhiva


Poznato je da je doktor Mile mnoge raspuste provodio na hipodromu. U Šabačkoj gimnaziji su ga zvali Mile Džokej. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jahao je i između ispita, žureći sa fakulteta na hiodrom i obrnuto.
Veliku šestorku nasledili su i drugi dobri galoperi iz Nikolića štale. Doktor Nikolić ne propušta da istakne i čitavu plejadu dobrih galopera Stojana Nikolića.
Naravno, nezaboravna je ljubav i predanost konjičkom sportu njegove celokupne porodice, prvo dede Vitomira, potom oca Ranka, brata Milivoja, nekadašnjeg studenta veterine, strica Baćule, trenera do najčešćeg jahača njihovih konja Brane Petrića.
Izuzetno je srećan što se ta nit ne prekida. Naprotiv „osvežavaju“ je nove generacije Nikolića, deca i unučad.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa