7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Dezinformacija uznemirila javnost

Minut ćutanja za živog šabačkog umetnika

„Ovo sve ukazuje na jedan veliki problem o kome niko ne govori. O tome može da se piše, snimi TV emisija. Sramota je da bizarna situacija toliko okupira pažnju javnosti kao što su i neprimerene konstatacije da mi je događaj inspiracija za dela. Jednako su mi degutantni komentari poput „Čivijada nije umrla, pajtonovski scenario“, jer meni je i posle nekoliko dana izuzetno neprijatno. Ne mogu da se smejem na sve ovo, jezivo mi je, nije smešno, ističe Ulardžić
Tokom svečanog otvaranja izložbe slika umetnika Ljube Popovića u Narodnom muzeju u Šapcu, 29. septembra, dogodio se nadasve nesvakidašnji događaj koji bi se mogao svrstati u rubriku “Verovali ili ne”.
U trenutku otvaranja postavke pojavila se informacija da je preminuo šabački slikar Dejan Ulardžić. Iznenađeni prijatelji i organizatori izložbe održali su minut ćutanja u čast jednog od najpoznatijih gradskih umetnika.
Ipak, nekoliko trenutaka kasnije Ulardžić je stigao u Muzej, a vest o njegovoj smrti i dolasku u gradsku ustanovu kulture bila je glavna tema i vest u Šapcu, a sudeći prema naslovima u medijima van grada na Savi i društvenim mrežama.
Prijatelji i saradnici Dejana Ulardžića su znali da je on tokom prepodneva bio u Hitnoj pomoći, te nisu sumnjali u verodostojnost informacije koju su dobili neposredno pred otvaranje izložbe.
Kako ističe kustos Narodnog muzeja u Šapcu, Tatjana Marković, zbog specifičnosti situacije i vremenskog tesnaca nije razmišljala o istinitosti vesti, te je istu saopštila prisutnima u Galeriji Muzeja.

Foto: Glas Podrinja, Kustos Narodnog muzeja u Šapcu Tatjana Marković: Ono što je izrečeno je izrečeno,na svu sreću nije tačno


Naravno, da nisam ni pomišljala u istinitost informacije, s obzirom na to da je stigla iz nekoliko izvora za koje znam da su deo njegovog bližeg okruženja


-Neposredno pre otvaranja izložbe osobe koje su lični prijatelji Dejana Ulardžića saopštili su mi da je on preminuo. Imala sam zadatak da govorim o stvaralaštvu Ljube Popovića i vest o smrti sam dobila od Dejanovog kućnog prijatelja koji me je zamolio da to saopštim javno. Iako smo imali predviđen protokol kada je otvaranje izložbe u pitanju odlučila sam da dobijenu informaciju saopštim prisutnima, jer je umetnik zaslužio odavanje pošte. Sve se ovo odvijalo u veoma kratkom vremenskom roku i misao da ne podelim dobijenu informaciju svakako bi izazvala reakcije. U publici sam primetila prijatelje i saradnike Dejanove, vidno uznemirene i uplakane. U trenutku dok izgovaram da je preminuo u prostoriji je nastao tajac. Naravno, da nisam ni pomišljala u istinitost informacije, s obzirom na to da je stigla iz nekoliko izvora za koje znam da su deo njegovog bližeg okruženja, kao i da su bili u kontaktu sa članom njegove porodice - govori o detaljima Tatjana Marković, kustos narodnog Muzeja u Šapcu.
-Nakon odavanja počasti i završetka protokolarnog dela ugledala sam Dejana. Moram da priznam da su mi osećanja bila pomešana. Sa jedne strane bila sam srećna što vest nije bila istinita, ali sam se zapitala šta se dogodilo. Ono što je izrečeno je izrečeno, na svu sreću nije tačno. Očekujem da će se sve ono je izrečeno tokom tog dana stišati i da će fokus biti na izuzetnoj izložbi Ljube Popovića.

Slikar Dejan Ulardžić za Glas: Neprijatna situacija za sve
Povodom nedavnih događaja na otvaranju izložbe slika umetnika Ljube Popovića u Narodnom muzeju razgovarali smo sa šabačkim slikarom Dejanom Ulardžićem.
-Tog dana u prepodnevnim časovima sam se osećao zdravstveno loše, sin mi je pomogao da odem u Hitnu pomoć gde sam se zadržao određeni period, primio adekvatnu terapiju. U međuvremenu je usledio poziv na koji je odgovorio moj sin koji je objasnio šta se dogodilo i gde se nalazimo. Postojao je dogovor sa prijateljima iz Beograda da dođu na otvaranje izložbe u Šapcu, kako bi upoznali izložbeni prostor Narodnog muzeja i prisustvovali svečanom otvaranju. Kako nisam mogao da dođem u dogovoreno vreme pre svečanosti, oni su me zvali. Kada sam izašao iz Hitne pomoći želeo sam da odem kući i odmorim se, ali sam osećao odgovornost prema njima zbog dogovora i uputio sam se ka Narodnom muzeju - kaže za „Glas Podrinja“ Ulardžić o događajima koji su prethodili dolasku u gradsku ustanovu kulture i dodaje da ga je po dolasku sačekalo neprijatno iznenađenje.

Z. Biro, Ulardžić, Kostić : Sve ovo ukazuje na veliki problem, o kome niko ne govori


Želeo bih da naglasim tri stvari. Nijedna osoba u Muzeju nije odgovorna za ono što se desilo. Podvlačim da nikakva politička konotacija nije postojala, niti postoji. Svi moji prijatelji su bili najblaže rečeno u šoku


-U trenutku kada sam došao trajalo je obraćanje gradonačelnika. Saznao sam šta se dogodilo i bio neprijatno iznenađen. O tome ne bih želeo previše da govorim, jer mi je teško i krivo što se sve tako dogodilo. Veoma mi je neprijatno i ne bih nikome poželeo da se nađe u takvoj situaciji. Posebno mi je bilo teško kada sam saznao za minut ćutanja, pre svega, zbog mojih prijatelja koji su bili prisutni.

Društvene mreže i natpisi u medijima alarmirali javnost
Po završetku otvaranja usledila su nova neprijatna iznenađenja za šabačkog umetnika. Na društvenim mrežama su se pojavile proizvoljne interpretacije događaja sa različitim konotacijama.
-Želeo bih da naglasim tri stvari. Nijedna osoba u Muzeju nije odgovorna za ono što se desilo. Oni su se poneli kao što bi učinila svaka kuća u sličnoj situaciji. Neprimereno je da im bilo ko šta zameri. Što se tiče političara, istina je da nijedan od njih nije znao i da su i oni bili zatečeni, odreagovali u skladu sa situacijom. Podvlačim da nikakva politička konotacija nije postojala, niti postoji. Svi moji prijatelji su bili najblaže rečeno u šoku. Oni su reagovali potpuno logično, a vidim da je i tu bilo zamerki na njihov račun. Izuzetno sam ponosan na njih i jako ih volim i mnogo mi je žao što su prošli kroz sve ovo.

Vrag odneo šalu u pogrešnom smeru
Početak svega je bio specifičan vid internog humora među prijateljima, koji mnogima nije prihvatljiv, ali je deo drugarskog odnosa, kaže umetnik.
-Dva dugogodišnja prijatelja koja se izuzetno poštuju i vole, ali imaju jednu „devijaciju“, a to je da se međusobno šale na grub način. Slažem se da je ovo pregruba šala. Kada je jedan od njih dobio informaciju, nije ni pomislio da je reč o šali, već je poverovao u verodostojnost, no nije bio sam u tom trenutku, već okružen mnogim ljudima. Oni su primetili promenu raspoloženja kod njega i logično ga upitali za razlog i tada je „vrag odneo šalu“. Situacija je izašla van kontrole, te je interna prijateljska šala postala javna stvar.

Umetnost na margini
Nedavna situacija, smatra Ulardžić, ukazuje i na jedan opšti, sveprisutni problem. Umetnost je u drugom planu.
-Da sam imao pedeseti deo pažnje javnosti i medija prilikom retrospektivne izložbe u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu 2018. godine i promocije monografije, bio bih prezadovoljan. Ovo sve ukazuje na jedan veliki problem o kome niko ne govori. O tome može da se piše, snimi TV emisija. Sramota je da bizarna situacija toliko okupira pažnju javnosti kao što su i neprimerene konstatacije da mi je događaj inspiracija za dela. Jednako su mi degutantni komentari poput „Čivijada nije umrla, pajtonovski scenario“, jer meni je i posle nekoliko dana izuzetno neprijatno. Ne mogu da se smejem na sve ovo, jezivo mi je, nije smešno - zaključuje Dejan Ulardžić i napominje da se po ovom pitanju više neće oglašavati u medijima, ističući da su se u medijima u danima iza nas mogle pročitati njegove navodne izjave.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa