21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Mladi osetljiva kategorija u pandemiji
Konferencija za novinare povodom Kovida-19

Mladi osetljiva kategorija u pandemiji

Mladi u tradicionalnim medijima prepoznati kao krivci širenja pandemije. Mladi nemaju poverenja. Uočena potreba za kvalitetnijom informisanošću mladih
Epidemiološka situacija u Srbiji i niska stopa vakcinacije mladih bile su teme konferencije za novinare koju je DW Akademija organizovala za učesnike projekta Young Media, a kojoj je cilj bila veća informisanost mladih o pandemiji Kovida 19. Takođe, govorilo se o informisanosti mladih o samoj vakcinaciji i imunizaciji.

Predstavljena je kampanja „Na tebi je“ Beogradskog centra za ljudska prava i njen spot koji oslikava kolika je važnost vakcinacije.

-Sa početkom pandemije mladi su u tradicionalnim medijima prepoznati kao krivci za širenje epidemije. Prevelik pritisak je izvršen na njih. Prepoznali smo potrebu za kvalitetnim informisanjem mladih. Kampanja „Na tebi je“ ne govori mladima „Vakciniši se! Moraš da se vakcinišeš!“ već da je na svima nama moć, odgovornost i doprinos da svojim ponašanjem utičemo na zdravlje sebe i ljudi oko sebe – rekla je Milica Mutavdžić.

Na pitanja novinara redakcija koje izveštavaju za mlade odgovarale se doktorka Mila Paunić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd i Milica Mutavdžić saradnica omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava.

Konfernecija je održana u petak na zoom platformi.

Mladi su osetljiva kategorija u pandemiji. Mladi ne veruju institucijama, medijima i pojedincima koji su se do sada ispred struke oglašavali po pitanju epidemije Korona virusa. Mladi nemaju sistematičnu zdravstvenu edukaciju u školama.

-U svetlu cele ove situacije odnosno pandemije, patnje i uopšte vunerabilnost mladih je ekstremna i ostavlja vidljive i nevidljive posledice. Kovidom ćemo se baviti duže nego što mislimo. U ovom trenutku veliki je problem što mladi nemaju poverenja ili ne žele iz više razloga da se vakcinišu. Nemaju poverenja ni u kvalitet vakcina, ni u način na koji se one daju – započela je konferenciju doktorka Mila Paunić.

Ovo su tri razloga u kojima doktorka Mila Paunić vidi odgovore zašto veliki broj mladih ne veruje u vakcine i ne želi da se vakciniše.

“Ako se vakcinišem neću moći da imam decu”
Koliko ste puta ovo čuli od vaših vršnjaka?
-Iako je teorija da vakcina može da izazove sterilitet krenula od bivših radnika kompanije Fajzer i pojedinih lekara, a mediji su preneli i nezavino nastavila da živi na društvenim mrežama, ova tvrdnja je neosnovana i netačna. Primer su doktorke zaposlene u ZZZZ Beograd koje su primile neku od 3 doze vakcine u trudnoći ili neposredno pre nego što su ostale u drugom stanju - kaže doktorka Paunić, i podseća da trudnice i dojilje u našoj zemlji mogu primiti samo Fajzerovu vakcinu i to samo posle prva tri meseca trudnoće.

Upala srčanog mišića?
Miokarditis se javlja kod 40-41 muškarca u milion vakcinisanih, a kod devojaka je procenat još manji, tek 4,2 procenta vakcinisanih. Iako se pretpostavlja da je veza između vakcinacije i miokarditisa uzročno-posledična, oni koji su preležali koronu, a nisu bili vakcinisani imaju za čak 100% veće šanse da se kod njih razvije ovo oboljenje srca, u odnosu na one koji su preležali, a bili su vakcinisani.

Treća doza istog proizvođača ili “miks”?
Doktorka Paunić na ovo pitanje odgovara da je njen izbor Fajzer, ali napominje i da su istraživanja pokazala da su bolji rezultati dobijeni u slučajevima gde se proizvođač treće primljene doze razlikovao od prva dva.

Zašto da se vakcinišem?
Između ostalog i da bi sprečio da virus mutira, dođe do pojave novog soja, opasnijeg i zaraznijeg na koje postojeće vakcine ne reaguju.

Preuzmi inicijativu!
Utiči, reaguj, proveri. Svaki broj u izveštaju o obolelim i preminulim iza sebe nosi ljudsku priču. Na tome je zasnovana i kampanja “Na tebi je” Beogradskog centra za ljudska prava dostupnom na njihovom jutjub kanalu,

Informiši se! Konferencija posvećena mladima biće organizovana 22. oktobra. Imaš pravo da tražiš odgovore na sve svoje nedoumice. Odgovaraće ti lekari i drugi stručnjaci.
M. Žugić Ž. Pantelić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa