21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Foto :"Glas Podrinja"

Foto :"Glas Podrinja"

U Kulturnom centru XXVII izložba akvarela

Autentična likovna smotra

Uz nagrađene umetnice, Silviu Vujović i Tanju Nikolajević Veselinov, posebnu pažnju žirija su privukli radovi Svetlane Marković Jovanović iz Beograda, Uroša Lukića iz Šapca, kao i jednog od bardova srpskog akvarela Đorđa Simića
U Galeriji Kulturnog centra ljubitelji umetnosti do 25. oktobra mogu pogledati XXVII Izložbu akvarela. Kako ističu u gradskoj ustanovi kulture, jedinstven ton ove autentične i likovno dimanične smotre nadasve je rezultat inspirativnog, spontano ostvarenog susreta dela i umetnika.
Žiri u sastavu istoričarka umetnosti i viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Vesna Maricki Ostojić, dr Dragan Marković Markus i istoričar umetnosti Filip Kovačević za postavku odabrao je 99 radova. Nagrada je ravnopravno podeljena između dve autorke Silvie Vujović i Tanje Nikolajević Veselinov.

-Slojevita punoća akvarelske tehnike kretala se od motivskih jasno definisanih prizora do potpune apstrakcije. Kroz značaj delovanja i promovisanja ove izuzetne likovne tehnike ali kroz interkulturalnost, akvareli ove dve sjajne umetnice opravdavaju osnovnu ulogu značajnog umetničkog segmenta. Pored kontinuiteta delovanja radovi plene lepotom, duhovnim optimizmom i nadahnjuju posmatrača životnom energijom, i zbog svega toga su zavredele da im se dodeli ravnopravna nagrada- rekla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Uz nagrađene umetnice posebnu pažnju žirija su privukli radovi Svetlane Marković Jovanović iz Beograda, Uroša Lukića iz Šapca, kao i jednog od bardova srpskog akvarela Đorđa Simića.

Dobitnica nagrade Tanja Nikolajević Veselinov ističe da je velika čast dobiti priznanje za svoj rad.
-Posebno mi je draga nagrada, jer je delim sa divnom koleginicom i uspešnom akvarelistkinjom. Moram da priznam da sam se možda potajno nadala, ali je odluka žirija svakako bila prijatno iznenađenje.


Foto :"Glas Podrinja"


-Možda je prethodnih godina stizalo više radova, ali ovog puta je bolji kvalitet. Veoma smo zadovoljni odzivom, a žiri je imao izuzetno težak zadatak. Nijanse su odlučivale ko će biti nagrađen- navela je v.d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković i dodala da je ponosna na sve sadržaje koje su kao ustanova kulture realizovali u prethodnom periodu, te da će nastaviti sa planiranim aktivnostima i tokom jeseni.

-Od januara do danas imali smo tridesetak programa, izložbi, predavanja, promocija, koncerta. Tokom leta koristili smo pogodnosti našeg lepog dvorišta da ispunimo epidemiološke zahteve, a da programi budu održani, što nam je namera i u periodu koji sledi.
M. Ž.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa