13. januar 2022.13. jan 2022.
Jaganjci kao lutke
UDRUŽENjE ODGAIVAČA OVACA BELO JAGNjE IZ MAČVANSKOG BELOTIĆA, ŠIRI PROIZVODNjU

Jaganjci kao lutke

„Udruženi možemo više i kvalitetnije“, poručuje Srbislav Mijić iz Sovnjaka koji je posredstvom „Belog jagnjeta“ u svoju štalu smestio pet jaganjaca, Il de frans rase, pedigriranih i umatičenih za dalji priplod
- Naša osnovna želja je da dalje širimo i organizujemo proizvodnju ovaca u Mačvi. S tim u vezi opredelili smo se za Il de frans rasu, koja odgovara ovim prostorima koji imaju potencijal za razvoj ovčarstva i unapređenje rasnog sastava, kaže Avram Gišić iz Mačvanskog Belotića, predsednik Udruženja odgaivača ovaca „Belo jagnje“.

Poštujući ono zašta se zalažu, nedavno su svom članu Srbislavu Mijiću iz Sovljaka opredelili pet jaganjaca, sa Farme „Ilić“u Klenju.

- Jaganjci su kao lutke. Pripremili smo dosta kvalitetne hrane, te se nadam da će u priplodu, kad za to dođe vreme dati dobro potomstvo, ističe zadovoljno domaćin.

Sve ovo potvrđuje i Veselin Gatić, koji se između ostalih veterinarskih poslova bavi matičenjem ovaca. Gatić dodaje da mu je u prvom planu zdravlje stoke, potom naravno kvalitet i sve ostalo.



- Čini mi se da je u ovom zahtevnom poslu potrebno ispuniti najmanje tri uslova. To su kvalitet, kvantitet i kontinuitet. Mi se, evo i na ovaj način borimo za poboljšanje rasnog sastava ovaca u našem kraju. Tu nam je osim dobre volje potrebna i veća ponoć, nadležnih u našoj opštini, pre svih, a potom i u republici. Ne treba izgubiti iz vida da smo mi pre svega poljoprivredni kraj i ovde postoje veoma dobri potencijali za ovčarstvo, kaže Srbislav Mijić.

Po njegovom mišljenju ne može se reći da gajenje ovaca u Mačvi nije prepoznato i od strane šire društvene zajednice, ali ona mora imati više razumevanja za potrebe ovčara, dodaje Mijić.
Njegova ideja su manje farme ovaca i zalaganje za kvalitet. Put koji predlaže je udruživanje, pre svega radi razmene iskustava i sticanja novih znanja.

- Naravno, sve se lakše postiže zajedničkim nastupom na tržištu u svakom pogledu, a najviše kod plasmana robe. Za nas proizvođače je to i najvažnije, sigurnost plasmana, garancija cene i naplate, zaključuje naš sagovornik.

Ideja pominjanog Udruženja „Belo jagnje“ i jeste širenje proizvodnje uz poštovanje kvaliteta, čemu će i u buduće usmeriti svoje aktivnosti. Za to očekuju podršku šire društvene zajednice, a posebno nadležnih za ovu oblast rada.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa