20. januar 2022.20. jan 2022.
PREPORUKE ZA PONAŠANjE U PERIODU NISKIH TEMPERATURA

Pravilno odevanje i kretanje najvažniji

Zimsko vreme sa pratećim niskim temperaturama, padavinama i vetrom često sa sobom nosi rizik od nastanka različitih zdravstvenih problema među kojima se mogu javiti i posebna stanja koja zahtevaju hitno zbrinjavanje, a to su smrzavanje ili hipotermija, kao opšte stanje, i promrzline, lokalne promene na izloženim delovima tela.

Jedini siguran način sprečavanja promrzlina i pothlađivanja je ograničenje vremena koje provodite napolju po izuzetno hladnom vremenu. Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali.

Pravilno odevanje je obavezno!
Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.
Izložene delove tela- obraze, nos, uši, prste, zaštitite šalom, kapom i rukavicama (rukavice sa toplotnom izolacijom, najbolje sa spojenim prstima i odvojenim palcem). Deblja kapa od vune ili materijala otpornih na vetar koja prekriva uši je najbolji izbor. Pri ekstremnoj hladnoći preko lica stavite šal ili masku. Oni će štititi vaše lice i nos od hladnoće, a ujedno će zagrevati vazduh koji udišete.

Obuća koju nosite ne sme da bude tesna, niti previše čvrsta, posebno u delu gde se nalaze prsti; treba da ima dobru toplotnu izolaciju i da ne propušta vodu. Treba da bude dovoljno duboka, odnosno da prekriva gležnjeve kako u njih ne bi upadao sneg, jer se vlažni delovi tela brže smrzavaju.
Poželjno je da obučete dva para čarapa. Donji par bi trebalo da bude od materijala koji upijaju vlagu, a spoljni je poželjno da bude od vune. Grejači za stopala su takođe dobar izbor, ali treba voditi računa da ne budu previše glomazni, kako ne bi stezali noge u čizmama jer time ometaju cirkulaciju.

Krećite se!
Ako ostanete u pokretu dok boravite napolju, vaša cirkulacija će biti bolja i pomoći će vam da održite telesnu toplotu. Ipak, pazite da ne preterate kako biste čuvali energiju koja će vam trebati na hladnoći.

Ne potcenjujte uticaj hladnog vetra!
Jak vetar utiče na organizam da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.

Ne ignorišite ukočenost ili utrnulost prstiju!
Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).

Nemojte bez potrebe dugo boraviti na hladnoći!
Sklonite se od hladnoće na svakih sat vremena i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa