3. mart 2022.3. mar 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Drugi sastanak ministra Nedimovića i šabačkih poljoprivrednika

Uslovi samo delimično ispunjeni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u subotu je ponovo posetio Šabac i razgovarao sa šabačkim poljoprivrednicima. Ministar je izneo uslove koje u ovom trenutku može da ponudi, a poljoprivrednici su bili zadovoljni samo jednim delom predloženog.

-Vlada može da poveća subvencije za 100 procenata i da one sada iznose 8.000 dinara po hektaru. Vlada će to isplatiti u prvih 10 dana marta za nekih 340.000 ljudi koji žive od poljoprivrede u Srbiji. Ukupan iznos koji će biti opredeljen je oko 15 milijardi dinara, prevedeno u evre oko 125 miliona. Što se tiče ostalih stvari, o kojima smo imali razgovor sa poljoprivrednicima, naravno da vodimo računa da samo srpsko meso bude na našim policama i to će ostati i dalje naša intencija. Što se tiče uvoza mleka, to ne stoji tako, iz prostog razloga što sada da pokušate da kupite mleko u prahu za robne rezerve, njega nigde nema. Samo konditori su to radili jer im je neophodno za obavljanje njihovog posla. Vlada Republike Srbije i dalje je spremna za razgovore po svakoj temi. Izborni proces je u toku. Posle izbora može da se razgovara o različitim modelima agrarne politike, ali o tome, ko bude formirao Vladu i ko bude vodio ovaj sektor, rekao je ministar Nedimović.

Dogovor, međutim, nije postignut. Poljoprivrednici su tražili veće subvencije, kao i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivredu.

-Nažalost, moramo da obavestimo sve naše poljoprivrednike da naši zahtevi nisu ispunjeni. Jedan deo jeste, koji se odnosi na uvoz mesa i mleka. Dobićemo potvrdu od ministra, što se tiče subvencija dobili smo dodatnih 4.000 po hektaru. Nažalost, samo 4.000, ako ćemo pogledati kroz računicu, to je samo na osnovu PDV-a koji plaćamo kroz đubrivo, koje plaćamo enormno skupo. To je samo jedan mali povrat novca, što je stvarno mnogo malo. Između ostalog, toliko smo razočarani, imali smo veliku nadu da će naša borba uroditi većim plodom. Obzirom da je sada ovako kako jeste, mi ćemo u dogledno vreme videti šta ćemo i kako ćemo. Nama se sezona otvara, vremena je sve manje. Što se tiče protesta, to ćemo još doneti odluku, rekao je Dragan Radivojević, poljoprivrednik iz Drenovca.

Ovo je drugi sastanak ministra i poljoprivrednika ovog kraja u poslednja tri dana. Prvi je održan u četvrtak, a poljoprivrednici su tada organizovali i protesnu vožnju traktorima kroz grad.
M. M.

Najnoviji broj

11. avgust 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa