3. mart 2022.3. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Mentalno zdravlje populacija osetljivih na HIV za vreme KOVID 19 pandemije

Okrugli sto na temu mentalnog zdravlja

U organizaciji Zavoda za javno zdravlje i asocijacije DUGA a uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije u ponedeljak je organizovan prvi od planirana tri okrugla stola pod nazivom „Mentalno zdravlje populacija osetljivih na HIV za vreme KOVID 19 pandemije“.

Cilj skupa je diskusija sa zdravstvenim radnicima sa teritorije Mačvanskog, Sremskog i Kolubarskog okruga radi smanjenja štete nastale u periodu od početka KOVID 19 pandemije.

- Ukupno ćemo imati tri okrugla stola, kako bi zajedno sa zdravstvenim radnicima ali i radnicima sistema socijalne zaštite došli do zaključaka šta bi to Ministarstvo zdravlja trebalo da uradi u narednom periodu kako bi za sada saniralo posledice po mentalno zdravlje osoba koje su naročito iz ranjivih populacija kada je HIV u pitanju, ali i opšteg stanovništva – rekao je predsednik upravnog odbora Asocijacije DUGA Aleksandar Prica.

U diskusiji je učestvovala i dr Dragana Radojičić, pomoćnik direktora ZZJZ iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije, koja je napomenula da iako su glavna tema diskusije osobe osetljive na HIV, reči je bilo i o ostaloj populaciji.

-Iz ovih radnih grupa izdvojićemo određene teme koje će biti prosleđene Ministarstvu zdravlja, koji će napraviti programe po kojima će se preventivno raditi. Dve godine smo bili zatvoreni, bitno je videti kakve su nam misli, kako smo podnosili stres i kako se može pružiti pomoć.
Skup je moderirala gradska većnica za socijalnu zaštitu Grada Šapca Jelena Milošević i prim. dr Milijana Popović.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa