3. mart 2022.3. mar 2022.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POKS

Srbija je prešla ivicu siromaštva

Prema Zvaničnim podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija minimalana potrošačka korpa u Srbiji za mesec novembar iznosi 79.865,34 dinara. Prema podacima istog ministarstva prosečna neto zarada u Srbiji je 69.136 dinara od čega je natprosečna neto zarada ostavarena u Beogradu 87.181 dinara i Novom Sadu 80.903 dinara. Ista zarada je na primer u Valjevu 61.774, u Šapcu 60.519 dinara, u Leskovcu 53.155 dinara. Ako ovome dodamo i stopu nezaposlenosti koja je prema zvaničnim podacima 10,5%, a znamo da je veća od ovoga i da skoro svaki treći građanin Srbije otplaćuje neki kredit shvatićemo da Srbija nije na ivici siromaštva. Srbija je prešla tu ivicu i naš narod ne živi nego preživljava, a kako to znaju samo Bog i Srbi.

Realnost je da građani Srbije od svojih primanja ne mogu da pokriju ni potrošačku korpu, a kamoli da svojoj deci ili sebi priušte nešto više. Realnost je i to da su cene najvećeg dela potrošačke korpe drastično skočile u odnosu na period kada su rađena istaživanja. Odmor ne postoji jer su ljudi prinuđeni da rade po nekoliko poslova i ne ostaje im vremena da ga posvete sebi i porodici. Zabrinjava i to što je potrošačka korpa predviđena za tročlanu porodicu. Da li je to jasan znak da država nema ozbiljnu nameru da istinski pospeši natalitet naše nacije?!

Problem sa kojim smo suočeni je rešiv. Okanimo se stranih investitora. Pomozimo domaćim privrednicima. Uložimo u naše poljoprivrednike. Promenimo sisitem i stvorimo mehanizme koji pune domaću kasu, a ne džepove onih koji dođu u Srbiju i rade dok su na snazi državne subvencije i plaćaju naše ljude ispod prosečnih plata. Počnimo da se u sopstevnoj državi ponašamo kao i u sopstvenoj kući, domaćinski i odgovorno. Država mora da stane iza svojih građana. Ne možemo i ne smemo da dozvolimo da se jedan otac porodice stidi pred svojom decom, a jedna majka da krišom plače jer kada daju za račune i tekuće troškove ne ostane im da hrane i školuju svoju decu- ističe Dragan Ninković, kandidat za narodnog poslanika ispred Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine Srbije i potpredsednik POKS-a.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa