24. mart 2022.24. mar 2022.
Tamnavska varoš domaćin 21.susreta
ČLANOVI ENIGMATSKOG SAVEZA U POSETI OPŠTINI KOCELjEVA

Tamnavska varoš domaćin 21.susreta

Koceljeva će biti domaćin 21. Susreta enigmata Srbije koji će se održati od 26.-28.avgusta. Tim povodom opštinu Koceljeva posetio je predsednik Enigmatskog saveza Srbije Vladimir Šarić koji je imao priliku da se susretne sa predsednikom ove lokalne samouprave.

U razgovoru je istaknuto da se susreti organizuju jednom godišnje te da se na njima okupi nekoliko desetina članova saveza.

-Prošle godine nas je bilo 40-ak. Ovo su 21.susreti i verujemo da će broj enigmata ovoga puta biti veći. U okviru susreta organizuje se prvenstvo Srbije enigmata u rešavanju zadataka. Enigmatski klub Valjevo će sastaviti zadatke i formirati žiri- rekao je predsednik Saveza Vladimir Šarić i dodao da će zadaci biti posvećeni Janku Veselinoviću u čast obeležavanja 160 godina od rođenja srpskog književnika, nekadašnjeg učitelja u jednom od koceljevačkih sela i jednog od predsednika ove opštine.

Osim toga, enigmatski susreti će biti prilika i za promociju Festivala zimnice.

Uz reči dobrodošlice, predsednik koceljevačke opštine poručio je da će ova lokalna samouprava pružiti svu neophodnu pomoć i dati podršku organizatorima te da mu je drago da će Koceljeva biti domaćin jednog ovakvog događaja.

-Susreti enigmata donose jedno ozbiljno i zanimljivo zbivanje koje će u najboljem smislu doprineti i promociji naše opštine. Ovo je nešto što služi i u obrazovne svrhe, spoj zabave i edukacije, donosi nove ljude i poznanstva, kao i novu temu za razmišljanje o vrednostima koje treba i u buduće podržavati. To je neka nova energija i odličan vid promocije našeg kraja. Sigurno je da ćemo u narednom periodu više pažnje pokloniti razvoju kulture i sporta. I upravo ovakvih sadržaja nam treba u što većoj meri. Tu smo da podržimo predloge organizatora i budemo što je moguće bolji domaćini ovih susreta- istakao je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

ZAINTERESOVATI MLADE ZA SVET ENIGMATIKE
Enigmatski savez Srbije trenutno okuplja oko 70 članova. Njegova osnovna aktivnost je da popularizuje enigmatiku kroz razne enigmatske edicije, da najvrednije sačuva te su enigmate okupljene u ovom savezu pokrenuli inicijativu da se napravi enigmatski muzej ili biblioteka koja će pod svoje okrilje sakupiti sve što je važno otrgnuti od zaborava.

-Jedna od najvažnijih aktivnosti su nam upravo Susreti enigmata i enigmatska takmičenja u rešavanju i sastavljanju zadataka- rekao je predsednik Saveza Vladimir Šarić.

On je podsetio da se do 2001.godine održavalo i prvenstvo osnovnih škola. Nakon toga ponestalo je entuzijasta koji bi radili u saradnji sa školama i popularizovali enigmatiku među mladima.

-Jednostano nije bilo više aktivista te vrste koji su bili u prethodnim godinama i koji su poput Branka Polića iz Valjeva imali dosta uticaja i povezanosti sa školama. U međuvremenu je taj vid po školama izgubio interesovanje pojavom kompjutera i raznih igara. Tako da smo za sada to stopirali, iako postoji ideja da se možda ova aktivnost obnovi- izjavio je Šarić.

Na važnost uključivanja mladih u svet enigmatike ukazao je i sekretar Enigmatskog saveza Srbije Veroljub Babić istakavši da je u savezu uglavnom “staro društvo”.

-Bilo bi lepo kada bismo uspeli da vratimo enigmatiku u škole, da vratimo neki sličan događaj poput prvenstva u osnovnim školama. Da u nekom obliku oživimo enigmatiku među đacima i mladima generalno. Ali, trebalo bi pronaći neki model koji odgovara savremenim trendovima- ocenio je Babić.

SRPSKA ENIGMATIKA JEDNA OD VODEĆIH PO KVALITETU
Prema oceni predsednika Saveza enigmata Srbije enigmatika u našoj zemlji je izuzetno kvalitetna i jedna od vodećih u svetu po kvalitetu enigmatskih tvorevina, ukrštenih reči, magičnih kvadrata...
-Postoji izuzetno jaka enigmatska izdavačka delatnost. Naša ideja je da negujemo sve vrste enigmatskih zagonetki, ne samo ukrštenice ili osmosmerke, već i stihovane zagonetke, rebuse, anagrame- poručio je Šarić.

Najveća satisfakcija za enigmatu u Srbiji je kada mu objave rad i na taj način daju određenu vrednost. Ali, od enigmatike je veoma teško živeti, gotovo nemoguće. Ovi zaljubljenici u gimnastiku uma ističu da u svetu ukrštenica, anagrama, sudokua ili rebusa nema materijalne satisfakcije pa novac ne može biti motiv za ljude koji se na bilo koji način bave enigmatikom.

-Važno nam je kada se rad objavi javno. To je ostavljanje traga. Zato je važno da napravimo nekakav muzej kao sećanje na neko prethodno vreme, da sačuvamo sve ono što enigmate čuvaju u svojim ličnim arhivama- poručio je predsednik Enigmatskog Saveza Srbije u prošlonedeljnoj poseti Koceljevi.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa