7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: PSD "Cer"

Foto: PSD "Cer"

Planinarsko smučarsko društvo „Cer“

Edukativno o ishrani u prirodi

Šabački planinari u saradnju sa članovima gljivarskog društva Ljubomir Vuksanović –Barle sproveli su nedavno u Tršiću osnovnu obuku, kako se hraniti preživeti u prirodii , a zatim su prošetali padinama Gučeva.

U veoma prijatnoj atmosferi, domaćini su se potrudili, da druženje bude sa bezbrooj korisnih informacija o gljivama i detaljima koji se teško mogu pronaći u literaturi, gde se za svakoga od nas pronašla interesantna tema.

Prve opise gljiva dao je Aristotel. U rimskoj civilizaciji gljive su bile na visokoj ceni, zvali su ih hranom bogova ili carskom hranom. Jeli su ih, i Cezar i Klaudije i Neron. Jednoj od najukusnijih gljiva, mladi naučnicu su dali naziv po Cezaru, Amantica Cezarija. Kad je u pitanju Srbija, još stari Sloveni su bili ljubitelji gljiva, ipak je činjenca, da nam još uvek nedostaje dovoljno edukacije o gljivama. Srbija je zemlja gde ljudi u principu vole gljive.

Cilj ove akcije i budućih akcija je da se sa prijateljima iz gljivarskog društva Ljubomir Vuksanović Barle, nastavimo sa daljom edukacijom, i da ne treba brati gljive za koje nismo sigurni da li su jestive, i kako razlikovati jestive od otrovnih.

Procenjuje se da u prirodi, ima oko milion i petsto hiljada gljiva, opisano je tek sedamdeset hiljada. Od tog broja, ukupno opisanih, pretpostavlja se da samo hiljadu vrsta je jestivo, a tek deseti deo od toga se uzgaja u veštačkim uslovima, radi masovne ljudske ishrane.

Sa domaćinom smo se dogovorili da sledeći put, sa većim brojem planinara, krenemo u skupljanje gljiva i nakon toga da kvalifikovani članovi drustva, prikupljenje gljive razvrstaju.
Rastali smo se sa tradicionalni pozivom, da se u Avgustu mesecu družimo i na našem Ceru na tradicionalnoj akcji PSD Cer Šabac „Tragom drugog prekobrojnog puka“ 14. avgusta 2022., gde su pozvani da nam budu dragi gosti.
Hadži Vojislav Živanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa