28. april 2022.28. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba o dr Dragi Ljočić na Trgu

Odsjaji prve šabačke lekarke

„Doktorka Draga Ljočić je bila svevremena. Avangardna za period u kom je živela, te nam je velika inspiracija. Sagledavajući njen život možemo da propitujemo i svoje vreme“, naglasila je mr Sonja Bokun Đinić
U otvorenoj galeriji na Trgu javnosti je predstavljena izložba pod nazivom “Doktor Draga Ljočić-Odsjaji” posvećena prvoj šabačkoj lekarki doktorki Dragi Ljočić. Grupa šabačkih novinara (UNŠ) i umetnika realizovala je projekat o životu i radu znamenite Srpkinje.

-Predano smo radili na projektu od oktobra protekle godine. Polazište nam je bilo istraživanje mr Sonje Bokun Đinić. Gradska uprava grada Šapca je prepoznala značaj projekta, te su nas podržali, a očekujemo da će to učiniti i Ministarstvo kulture i informisanja. Podneli smo i inicijativu gradonačelniku Šapca da se u javni prostor grada postavi skulptura doktorke Drage kako bismo zaokružili celinu o prvoj šabačkoj lekarki - istakla je Aleksandra Delić, rukovodilac projekta i autorka filma o dr Dragi.

Ideja za pokretanje projekta potekla je od mr Sonje Bokun Đinić, dugogodišnje direktorke Biblioteke šabačke i njenog istraživanja. Saznanja do kojih je došla bila su osnova da se najpre sagleda bogatstvo i značaj zaostavštine dr Drage Ljočić, a potom i pretoče u izložbu. Po prvi put šira javnost ima uvid u neobjavljena dokumenta i fotografije doktorki Dragi.

-Draga Ljočić je dala nemerljiv doprinos ne samo gradu, nego našoj zemlji i Evropi. Školovala se za lekara u inostranstvu (Cirihu) u vreme kada je to delovalo kao nemoguć podvig za jednu devojku. Nadamo se da će izložba i film o Dragi biti inspiracija za sugrađane da više saznaju o kulturi, tradiciji i istoriji Šapca - naglasila je mr Sonja Bokun Đinić napominjući da sećanje na Dragu živi kroz njenu duhovnu zaostavštinu, kao odsjaj i odraz borbe protiv stereotipa nekadašnjeg i današnjeg društva.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ona je bila svevremena, bila je avangardna za period u kom je živela, te nam je velika inspiracija. Sagledavajući njen život možemo da propitujemo i svoje vreme. Njena borba je odlično opisana u molbi koju je uputila Ministarstvu zdravlja, a to je želja da se bavi lekarskim poslom bez obzira na pol.
Smatrala je da na to ima pravo na osnovu diplome koju je stekla u Cirihu 1878. godine. Želela je da bude ravnopravni član društva i države kao žena, da se izbori za status da radi svoj posao i bude priznata u svojoj profesiji - dodala je mr Sonja Bokun Đinić.

Projekat “Dr Draga Ljočić - Odsjaji” čine dve celine, likovno-dokumentarne izložbe sa umetničkim instalacijama uz uvodno predavanje o dr Dragi Ljočić i dokumentarnog filma o životu i radu ove znamenite Srpkinje.

-Grupa „Kombinart“ je na kreativan i simboličan način pokušala da prikaže život Drage Ljočić. Instalacija koja prati dokumentarnu izložbu ima četiri elementa koji su bili značajni za Dragu. To su: feminizam, odlazak na školovanje u Cirih, ratni i period bavljenja medicinom - rekla je Dragana Đurđević u ime Udruženja „Kombinart“.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa