28. april 2022.28. apr 2022.
Predstavnici Opšte bolnice Šabac među odabranim zvanicama
100 GODINA PRVE HIRURŠKE KLINIKE U BEOGRADU

Predstavnici Opšte bolnice Šabac među odabranim zvanicama

Prva hirurška klinika Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležila je u četvrtak 100 godina postojanja. Jubilej je trebao da bude proslavljen prošle godine, ali je zbog epidemijske situacije odložen.

Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu uz prisustvo uglednih zvanica, lekara i stručnjaka iz zdravstvenih ustanova iz Srbije. Prikazan je kratak film o istoriji ove eminentne ustanove i uručeno je 12 zlatnih plaketa ljudima koji su zaslužni za njen razvoj.

Među odabranim zvanicama bili su i predstavnici Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” Šabac.
-Čast je naći se u društvu ovakvih lekara i sturčnjaka. Na Prvoj hirurškoj klinici radili su i rade najbolji hirurzi u Srbiji, a i šire. Ti ljudi su dali nemerljiv doprinos razvoju hirurgije u Srbiji. Učili smo od njih i dugujemo im ogromnu zahvalnost i poštovanje. Mnogi od njih su dolazili u Šabac decenijama unazad i mladim hirurzima ovde nesebično prenosili svoje znanje i bili pravi mentori. Takođe je veliki broj pacijenata iz Šapca je imao priliku da im neki od ovih vrsnih lekara reše zdravstvene probleme, kaže direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović.

Začetci moderne hirurgije kod nas su u Kraljevini Srbiji, kada je osnovano Prvo hirurško odeljenje u okviru Opšte državne bolnice u Beogradu, čiji je osnivač i načelnik bio prim. Dr Vojislav J. Subbotić. Zajedno sa prof. dr Milanom Jovanovićem Batutom, dr Subbotić je postao prvi profesor Medicinaskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnovanog krajem 1920. godine. Već početkom naredne godine, u prostorijama paviljona Hirurškog odeljenja Opšte državne bolnice osniva se Hirurška klinika Medicinskog fakulteta.

Od osnivanja pa do početka Drugog svetskog rata, na Hirurškoj klinici je obavljana sva teorijska i praktična nastava, kao i ispiti iz opšte i specijalne hirurgije. Tokom tog perioda specijalizaciju iz hirurgije završilo je oko 130 lekara, od kojih su mnogi postavljeni za načelnike hirurških odeljenja formiranih širom tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Rad na Hirurškoj klinici, u to vreme, bio je na nivou najsavremenijih evropskih hirurgija.

Zlatne plakete za zaslužne
Na svečanosti organizovanoj povodom obeležavanja jubileja zlante plakete su dodeljene: prof. dr Dragoslavu Stevoviću, prof. dr Predragu Pešku, prof. dr Radoju Čoloviću, prof. dr Zoranu V. Krivokapiću, prof. dr Dragutin Kecmanović, prof. dr Srbislav Knežević.
Postuhmno su nagrađeni prof. dr Zoran Gerzić i prof. dr Dragan Dugalić, za koga je nagradu primio sin Vanja, takođe eminentni hirurg.


Početkom Drugog svetskog rata nemačka vojska je zauzela zgradu Hirurško-urološkog paviljona i sve klinike koje su se tu nalazile su iseljene, a bolnica Vermahta je ostala tu tokom trajanja okupacije.
Naziv Prva hirurška klinika dobija 1947. godine. Od Urološkog odseka i Trećeg hirurškog odeljenja Glavne vojne bolnice nastaje Druga hirurška klinika.

Reorganizacijom zdravstvenih ustanova u Beogradu i udruživanjem klinika i instituta Medicinskog fakulteta, 1983. godine formira se Klinički centar Medicinskog fakulteta, a dve godine kasnije u njegov sastav ulaze Prva i Druga hirurška klinika. Njihovim objedinjavanjem nastaje Institut za hirurgiju, u okviru kog se formira šest klinika i dva centra.

Od osnivanja do danas, osam lekara Prve hirurške klinike su postali akademici: Milivije Kostić, Bogdan Kosanović, Stanislav Bukurov, Zoran B. Gerzić, Radoje Čolović, Predrag M. Peško, Zoran V. Krivokapić i Ljubomir Rašović.

Direktor Prve hirurške klinike danas je prof. dr Velimir A. Marković, zamenik direktora je prof. dr Aleksandar P. Simić, a direktor Centra za hirurgiju jednjaka prof. dr Predrag Sabljak.
Svake godine na Univerzitetskoj klinici se obavi više od 5.500 operacija, a oko 60 odsto od tog broja su najsloženiji onkološki zahvati.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa