Info

28. april 2022.28. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Održana premijera dela posvećenog Dr Dragoj Ljočić

“Odsjaji”, film o znamenitoj Šapčanki

Film o prvoj ženi lekaru u Srbiji. Začetnici ideje Udruženje Kombin art i Udruženje novinara Šapca. Projekcija je emitovana u prisustvu brojnih zvanica kao i ličnosti koje se pojavljuju u filmu
U svečanoj sali hotela Sloboda, na Dan grada Šapca, nakon otvorene izložbe na Gradskom trgu održana je i premijera filma o doktorki Dragi Ljočić pod nazivom “Odsjaji”, prvoj ženi lekaru u Srbiji, znamenitoj Srpkinji ali i velikoj humanistkinji.

Udruženje Kombin art i Udruženje novinara Šapca su začetnici ideje o dokumentarnom filmu o životu i radu Drage Ljočić, koji je podržao grad Šabac. U filmu govore njeni potomci, praunuci i čukununuci, ali i ličnosti iz sveta zdravstva, društvenog života, politike, kulture.
Auotorka filma je Aleksandra Delić.

-Ceo ovaj projekat počiva na istraživanjima Sonje Bokun. Draga je bila prva žena lekar u Srbiji ali ono što je stvarno važno i čime nas je zaista zadužila jeste njena borba za ravnopravnost žena u društvu. Takođe, Draga Ljočić se bavila i dobrotvornim i pedagoškim radom. Ona je sve svoje snage upotrebila da se majke edukuju kako da odgajaju svoju decu - rekla je Aleksandra.
Projekat ali i samu ideju pokrenula je dugogodišnja dirketorka Biblioteke šabačke Sanja Bokun Đinić.

-Verujem da će se ovom izložbom i filmom, sve ono što nije bilo dovoljno poznato o dr Dragoj, produbiti znanje i steći činjenice koje do sada nisu bile vidljive publici. Iza činjenica o njenom životu zapravo se krije jedna posebna ličnost. Njen život bio je drugačiji od ličnosti koje su živele u tadašnje vreme. Draga je svojom savremenošću i avangardnošći koju je pokazala da je ličnost koja zrači.

Na filmu su radili: novinar Slavica Gajić, snimatelj Đorđe Ljubisavljević, montažer Kristina Ljubisavljević. U rekontrukcijama se pojavljuju Marija Popović, Nena Popović i Milanka Eraković.

-Dr Draga Ljočić je, pre svega, bila borac za profesiju lekarstva u Srbiji i Evropi i borac za ženska prava, odnosno jednakost među polovima. Impozantan život žene koja je Šapcu ostavila mnogo toga. Ponosan sam što Dom zdravlja nosi njeno ime i što smo, kao svoj doprinos vremenu u kome živimo, setili se velike doktorke Drage Ljočić i radili promotivni film. Najeminentnije ličnosti iz sfere zdravstva, politike, društvenog života naše zemlje, njeni potomci, govore u ovom filmu. Veliki ljudi zaslužuju da ih se većno sećamo, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i zahvalio svima koji su učestvovali u stvaranju filma.

Projekcija je emitovana u prisustvu brojnih zvanica kao i ličnosti koje se pojavljuju u filmu. Premijeri je prisustvovao i Ognjen Humo, praunuk dr Drage Ljočić.

-Borila se za rodnu ravnopravnost. Imala je pionirski poduhvat. Njen učinak u momentu kada je živela nije bio veliki, ali vremenom, čak i danas uspomena nju utiče na to da ravnopravnost žena dobija na sve većem značaju, rekao je Humo.
Ž.P.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa