28. april 2022.28. apr 2022.
Modernizacija javne rasvete i racionalizacija potrošnje struje
REALIZACIJA PRVE FAZE PROJEKTA

Modernizacija javne rasvete i racionalizacija potrošnje struje

Sredinom prošle nedelje počeli su radovi na realizaciji projekta “Racionalizacija potrošnje električne energije na mreži javnog osvetljenja na teritoriji opštine Koceljeva”.

Izvođač je “Elektro energy d.o.o.” iz Zemuna a rok za završetak radova je 90 radnih dana. Vrednost prve faze je preko 17,3 miliona dinara. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na osnovu konkursa opredeljeno je 13,8 miliona dok će ostatak potrebnih sredstava biti izdvojen iz opštinskog budžeta.

-Prva faza podrazumeva da se u glavnoj, centralnoj zoni Koceljeve, u Nemanjinoj, Dušanovoj, Karađorđevoj i ulici Šeste ličke kompletno izvrši zamena svetiljki na stubovima javne rasvete, odnosno da se svih 120 postojećih zameni led sijalicama- rekao je načelnik odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove Zlatko Popović.

Takođe, preko 20 trafo stanica na teritoriji opštine će u delu namenjenom za napajanje javne rasvete imati dodatne uređaje, potenciometre kojima će se regulisati vreme i intenzitet svetlosti. Procenjuje se da će ušteda u potrošnji električne energije biti značajna, odnosno da će računi za struju biti i do 30 odsto niži nego do sada.

Prva faza projekta podržana je na konkursu raspisanom u novembru mesecu prošle godine. U 2022.opština je aplicirala za nova sredstva kojima će biti finansirana druga faza projekta čija je ukupna vrednost nešto više od 9,7 miliona dinara. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odobrilo je osam miliona dok će preostali iznos od oko 1,7 miliona dinara biti obezbeđen iz koceljevačke kase.

Prema rečima načelnika nadležnog opštinskog odeljenja druga faza podrazumeva radove u centralnoj zoni Koceljeve, na svim preostalim trafo stanicama ih kojih se napaja javna rasveta a koje nisu obuhvaćene prethodnom fazom. To znači da će zamena sijalica uslediti i u poprečnim ulicama koje vežu glavne ulične saobraćajnice poput Janka Veselinovića, delu Miće Stanojlovića, Prvomajskoj, Nikole Đukića, 23.septembra, delu Omladinske.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa