28. april 2022.28. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Premijera predstave „TABULA RASA”- priče dece sa margine“

Putovanje zvano život

„Uspeli su da kroz porodične odnose prikažu koliko je adolescencija osetljiv period i koliko lako mladi mogu da izgube iz vida pravi put”, istakla je Branka Todorović, urednica tribinskog i recitatorskog programa Kulturnog centra
„Šta se desi kada se životi četiri mlade devojke ukrste nakon grešaka koje su činile u prošlosti? Grupa tinejdžera iz različitih sredina nakon različitih krivičnih dela čiji su se životi se preokrenuli u roku od nekoliko dana, dolazi u popravni dom i susreće se sa novim izazovima. Da li tragovi ostavljaju posledice na njihov nov život i ko drži konce dece sa margine?“, siže je predstave Kluba mladih KC „TABULA RASA” - priče dece sa margine“. No, dramski poduhvat grupe mladih Šapčana je kompleksniji od citiranih rečenica.

Klub mladih KC „Naš kreativni svemir“ počeo je sa radom u junu 2021. godine sa ciljem da se njihov grupni i individudalni rad iskaže kroz različite vidove aktivnosti. U ovih godinu dana rada proistekle su mnoge sjajne ideje, od kojih smo mogli videti promociju predstave koja je realizovana u septembru prošle godine. Mladi su videli koliko je važno njihovo učešće u kulturnom i javnom životu za unapređenje kvaliteta kulture kroz izgradnju kritičkog razmišljanja i kreiranja kulturne scene u gradu. (Kulturni centar)


Odrastanje, ljubav, mržnja, nasilje, predrasude, prijateljstvo, porodično breme, univerzalni motivi povezani su u priču sa jasnim porukama. Naizgled opšta mesta, ali kada se svetla ugase, reflektori na sceni upale, tek tada magija počinje. Za gledaoce i glumce (Klub mladih KC).

Foto: "Glas Podrinja"


Publika, udobno smeštena u teatarske stolice kako vreme odmiče zaboravlja da je u pozorištu, te se prepušta da je predstava vodi. A kuda su mladi vodili gledaoce tokom jednočasovnog putovanja? Neistraženim putanjama odrastanja, izazovima prvih ljubavi, usputnim stanicama tuge, brzim odlukama, lakim greškama i podsećanjem da loš početak puta ili jedna pogrešna stanica ne određuju finalno odredište. Put nije određen i nepromenljiv za onog ko tek treba da krene na putovanje zvano život.

Tijana Iskić, Nađa Gajić, Nađa Ignjatović, Ljiljana Đurović, Dušan Pavlović, Iva Tadić, Ivona Čađanović, Vuk Matić i Mirko Stjepanović čine glumačku podelu, a Tijana Iskić je autorka scenarija.
Autorski tim podržala je Branka Todorović, urednica tribinskog i recitatorskog programa Kulturnog centra Šabac. Kako ističe, studiozno i predano su radili u prethodnom periodu na pripremi „Priče dece sa margine“.

Odrastanje, ljubav, mržnja, nasilje, predrasude, prijateljstvo, porodično breme, univerzalni motivi povezani su u priču sa jasnim porukama


-Nakon premijere najsnažniji utisak je njihova emocija. Poslale su sjajnu poruku kroz snažan umetnički izraz. Imaju veoma razvijeno kritičko mišljenje o svetu u kom živimo, što je i uticalo na odabir teme. Svesni smo da je tema nasilja veoma aktuelna, sveprisuta i utiče na porodice. Devojke su uspele da kroz porodične odnose prikažu koliko je adolescencija osetljiv period i koliko lako mladi mogu da izgube iz vida pravi put - istakla je Branka nakon premijere napominjući da su mladi bili tvorci predstave u celosti.

Foto: "Glas Podrinja"


-Bila sam im podrška kako bi svoj umetnički izraz i ideju realizovali u potpunosti. Premijera je pokazatelj njihovog rada i posvećenosti, a na osnovu reakcija publike možemo reći da je predstava uspešna. Namera nam je da „Priče dece sa margine“ vidi veliki broj mladih i van našeg grada. Hvala Šabačkom pozorištu i direktoru Vladimiru Vasiliću koji je imao poverenja u nas, ustupio nam scenu za prvo izvođenje. Želja Kluba mladih bila je da upravo u gradskom teatru bude prvo izvođenje, što je i ostvareno.

Premijerno izvođenje na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta publika je nagradila gromoglasnim aplauzom (uz različita tumačenja predstave, bilo da ste laik, ili znalac, ono što je misao koja vam ne da mira je „ovo je od ideje do realizacije plod rada grupe mladih ljudi, mladih Šapčana“ i zbog toga veliki aplauz).
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa