5. maj 2022.5. maj 2022.
Fondacija Jelena Šantić

Fondacija Jelena Šantić

Konferencija Van zone komfora

Ženski aktivizam

Žene svojim aktivizmom doprinose regionalnoj saradnji i čine da Zapadni Balkan postane bolje mesto za život. Njihovo delovanje je usmereno na sve ljude bez obzira na veru, naciju, kulturne razlike i doprinosi da problemi žena postanu vidljivi, ali i da se društvo angažuje u njihovom rešavanju. Konferenciju Van zone komfora, organizovala je Fondacija Jelena Šantić. Konferenciju su finansijski podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Balkanski fond za demokratiju (BTD)
Konferencija Van zone komfora okupila je predstavnice civilnog društva, kulture i umetnosti, akademske zajednice, medija i javne ličnosti iz Srbije i regiona, sa ciljem da se sagleda doprinos ženskog aktivizma u procesu pomirenja i normalizaciji odnosa u regionu Zapadnog Balkana. Održano je više panela na kojima je razmatrana uloga žena u regionalnoj saradnji, kao i brojni izazovi sa kojima se suočavaju. Učesnice su imale priliku da govore o svojim ličnim iskustvima gradnje mostova saradnje između ljudi, razmene iskustva i mišljenja kako važne teme približiti ljudima kroz kulturu i umetnost, a istaknuta je i potreba afirmacije aktivizma na teritoriji Zapadnog Balkana.

Završetak prvog dana konferencije obeležila je svečana dodela nagrade Za hrabri iskorak, koju je Fondacija Jelena Šantić ustanovila 2006. godine. Nagrada se dodeljuje svake druge godine u znak sećanja na Jelenu Šantić, sa ciljem širenja podrške i promocije aktivističkih praksi, koje je ona smelo i prkosno sprovodila devedesetih godina prošlog veka.

“Cilj ove nagrade je da afirmiše umetnička i aktivistička dostignuća koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti – objedinjujući profesionalne i etičke vrednosti za koje se Jelena Šantić zalagala čitavog života. Nagradom se odaje počast inspirativnim pojedincima, organizacijama civilnog društva i drugim subjektima koji kreativnom snagom i zalaganjem stvaraju promene u različitim zajednicama u Srbiji”, izjavila je Irina Ljubić, izvršna direktorka Fondacije Jelena Šantić.

Nagradu za organizacije civilnog društva dobilo je Udruženje Art Apart, koje uspešno radi na socijalnoj inkluziji romske dece i omladine i upoznavanju zajednice sa romskom kulturom, na veoma originalan način kroz mešoviti hor, kao i kroz muzičku produkciju.

U pojedinačnoj kategoriji nagradu je dobila Hristina Cvetičanin za projekat „Feminizam iz teretane”, koji na Instagramu pokreće i vodi važne diskusije na temu ženskih prava, od reproduktivnog zdravlja žena, preko problema starenja, do poremećaja u ishrani.

Nagradu za poseban doprinos razvoju zajednice kroz umetnost dobila su dva mlada ženska kolektiva, koja su pokazala hrabrost i posvećenost poboljšanju uslova života članova zajednice u Markovcu i u Nišu. Inicijativa Oslikaj hrabrost neformalne grupe Speak Up iz Niša preispituje jedno od najvažnijih pitanja u svakoj zajednici – bezbednost žena i devojčica. Seoski kulturni centar Markovac je udruženje građana okupljenih oko ideje pokretanja kulturnih aktivnosti za decu i odrasle sa sela i okoline i na taj način doprinosi decentralizaciji kulture, socijalnoj koheziji i aktiviranju stanovništva.

U okviru konferencije održana je i izložba Umetnost antirata sa ciljem da se javnosti prikaže položaj i uloga žena u društvenim procesima koji su se dešavali na prostorima Balkana od 1990-ih do danas, s akcentom na njihovu ulogu u antiratnoj propagandi, kritici patrijarhata i nacionalizma i njihovih posledica na društvo. Na izložbi su prikazani radovi Alme Gačanin, Ivane Ivković, Marine Marković, Sanje Iveković, Šejle Kamerić, Milice Tomić i Milice Rakić.
Fondacija Jelena Šantić

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa