5. maj 2022.5. maj 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Autoput Ruma - Šabac – Loznica

Nova veza Srema, Mačve i Podrinja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je tokom obilaska radova na autoputu i brzoj saobraćajnici Ruma - Šabac - Loznica, kod petlje Hrtkovci, da je to “najvažniji infrastrukturni projekat za Srem, Mačvu i Zapadnu Srbiju jer će upravo ovaj autoput omogućiti bolji ekonomski standard”
“Pre nekoliko meseci su započeti radovi na izgradnji brze saobraćajnice Šabac - Loznica, i naš cilj je da oni budu završeni do kraja septembra 2024. godine. To će biti još jedan pokazatelj da naša zemlja ima najkvalitetniju infrastrukturu poput zemalja zapadne Evrope”, rekao je Momirović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Momirović je rekao da je “uprkos činjenici da je na istoku Evrope rat, Srbija fokusirana na ekonomski rast i razvoj”.

Moderna saobraćajnica koja će povezati Rumu i Loznicu, u ukupnoj dužini od 77 kilometara, obuhvataće tri prostorne celine: deonica Ruma - Šabac, u dužini od 21,14 km će biti autoput u punom profilu, druga celina je most preko reke Save u dužini od 1,3 km, a treća deonica je Šabac-Loznica, koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice u dužini od 54,58 kilometara i trasa će zaobići sva naseljena mesta.

Foto: Glas Podrinja


Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na autoptu Ruma - Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac - Loznica, zaključen je 19. novembra 2019. godine sa azerbejdžanskom kompanijom “Azvirt”, a ugovorena cena radova je 467,5 miliona evra.

Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić, v.d. direktor “Koridora Srbije” Aleksandar Antić, kao i Murat Turkoglu, izvršni direktor kompanije „Azvirt“ ogranak Beograd.

-Most preko Save urađen je 78% i u potpunosti će biti završen do kraja 2022, autoput od Rume do Šapca do septembra 2023. godine, a brza saobraćajnica od Šapca do Loznice do kraja 2024. godine. Zahvaljujući podršci države na čelu sa predsednikom Vučićem, Šabac će biti odlično mesto za život jer ćemo izgradnjom ovog auto-puta do Beograda i Novog Sada stizati za 40 minuta. Putovanje od Šapca do Loznice nakon izgradnje ove saobraćajnice trajaće najduže pola sata- rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i naglasio da će projekat predstavljati i najbržu drumsku vezu sa zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Foto: Glas Podrinja


-Sve ovo imaće veliki značaj za razvoj privrede našeg kraja jer će privući veliki broj investitora, kako domaćih tako i stranih, koji će otvoriti nova radna mesta i smanjiti nezaposlenost, čime će se poboljšati životni standard svih naših sugrađana. Ukupna vrednost ove moderne saobraćajnice, koja će povezati Rumu, Šabac i Loznicu u dužini od 78 kilometara je 467,5 miliona evra - dodao je gradonačelnik Šapca naglasivši da će grad biti povezan značajnim saobraćajnicama.

-Šabac će uskoro biti neprepoznatljiv u odnosu na ono šta je bio prethodnih godina. Teritorija našeg grada biće umrežena novim putevima čime ispisujemo istoriju. Ulaganje u putnu infrastrukturu je osnov za napredak i bolju budućnost. Šabac će biti najrazvijeniji deo zapadne Srbije.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa