Info

5. maj 2022.5. maj 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODOBRENA SREDSTVA ZA PROJEKAT JEDINSTVENOG UPRAVNOG MESTA

Opštinska uprava u službi građana

Jedinstveno upravno mesto biće u informacionom smislu potpuno opremljeno brzim internetom, bazama podataka te će građani na jednom mestu i u najkraćem mogućem roku moći da pribave neophodna dokumenta i obaviti svoj posao na jednom mestu
Nedavno je koceljevačka opština potpisala ugovor sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, vredan 7,7 miliona dinara. Novac je namenjen za formiranje jedinstvenog upravnog mesta u opštinskoj upravi, uz konkursnu obavezu ove opštine da iz svoje kase izdvoji dodatnih 770 hiljada ili deset odsto od dobijene sume.

Za samu upravu to predstavlja ozbiljniji pristup u odnosu sa strankama jer je neophodno obučiti kadar sa rad u budućoj šalter sali u kojoj će biti prisutni predstavnici iz raznih oblasti, poput socijalne i dečje zaštite, lokalne poreske administracije, matičar...

Odlazak od jedne do druge ustanove prilikom prikupljanja dokumenata, šetanje od kancelarije do kancelarije, od službenika do službenika trebalo bi da u ovoj lokalnoj samoupravi postane prošlost.
Jedinstveno upravno mesto biće u informacionom smislu potpuno opremljeno brzim internetom, bazama podataka te će građani na jednom mestu i u najkraćem mogućem roku moći da pribave neophodna dokumenta i obaviti svoj posao na jednom mestu.

-Na taj način se ljudima koji odluče da u neposrednom kontaktu sa nadležnim službama završe ono što im je potrebno procedura pojednostavljuje i ubrzava. Što se tiče recimo odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove mi odavno funkcionišemo elektronski, odavno nemamo papirologije niti neku veliku potrebu za tim načinom rada. Tu smo za bilo kakav neposredni konktakt ali je strankama istovremenom omogućeno da sve svoje poslove završe elektronskim putem- istakao je načelnik Zlatko Popović.

Prema njegovim rečima u okviru projekta biće urađen i novi sajt opštine putem kojeg će strankama biti omogućeno da određene stvari obave elektonskim putem.

-Oficijalni sajt opštine je prvi dodir sa ovom opštinom u svetu. Kada neko hoće da vidi nešto, prvo mesto na koje ide je upravo sajt. Drugo mesto, kada je reč o neposrednoj poseti, jeste sadašnja pisarnica a budući prostor za jedinstveno upravno mesto u zgradi opštine. Na ovim mestima se stiče prvi utisak o jednoj lokalnoj samoupravi- zaključio je Popović i dodao da je projektom predviđena izrada kvalitetne, savremene komunikacione mreže unutar uprave.

Predsednik Koceljeve Dušan Ilinčić smatra da je jedinstveno upravno mesto neophodno.

-Teško da bi mi mogli da izdvojimo toliki novac iz svog budžeta i da to uradimo sami. Pričamo o eŠalteru, o eUsluzi i o svim stvarima koje su u nekim drugim sredinama uveliko u praksi. Kroz ovaj projekat diže se kvalitet opštine, opštinske uprave, nešto što bi trebalo da da komfornost ali i brzinu u rešavanju poslova, olakšava postupke i procedure...- ocenio je Ilinčić.

Novac je uplaćen u opštinsku kasu i uskoro bi trebalo da počne postupak javne nabavke kako bi se do početka juna uradilo idejno rešenje, što je obaveza jedinice lokalne samouprave.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa