Info

23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Jovo Mihajlović, nastavnik fizike OŠ “Nikolaj Velimirović”

Decenije posvećenog rada

„Nisu mi bile motivacija nagrada, već želja da naučim decu, da napreduju, a samim tim i mi nastavnici sebe izgrađujemo. Ponosan sam na svu decu kojoj sam predavao. Oni su predstavljali sebe, školu, čitavu zajednicu“, ističe nastavnik fizike Jovo Mihajlović
Profesor fizike Jovo Mihajlović čitav radni vek proveo je kao predavač u Osnovnoj školi „Nikolaj Velimirović“ u Šapcu. Godine posvećenog pedagoškog rada donele su mu brojne nagrade, pohvale, ali kao najvažniji deo ističe ljubav učenika prema fizici i spremnost da svoje vreme, talenat posvete znanju i nauci. Ovaj jun poseban je za nastavnika Jovu, uz tradicionalno odličan plasman njegovih učenika na republičkim takmičenjima i priznanja za mentorstvo, kraj školske godine označava i odlazak u penziju. Decenije predanog ne mogu da stanu u nekoliko redova, ali ako bismo morali da odaberemo jednu reč to bi bila ljubav. Ljubav prema nauci, saznanju, deljenju znanja i podučavanju budućih naučnika koji su prve simpatije prema fizici osetili baš u Nikolajevoj, zahvaljujući nastavniku Jovi.

Sa ponosom ističe da je bio deo odličnog kolektiva koji uvek daje svoj maksimum. Uveren je da podrška đacima tokom školovanja pozitivno utiče na mlade, te više pažnje posvećuju nauci i sticanju znanja.

-U našoj školi stasavale su generacije đaka koji su bili inspirisani odnosom nastavnika prema gradivu, te su i nagrade pristizale iz godine u godinu. Drago mi je što su učenici uvideli važnost obrazovanja. Vodilja mi je bila da ih naučim da usvoje znanja na drugačiji način, da shvate suštinu, ne samo da jure nagrade - pojašnjava nastavnik Mihajlović napominjući da nagrade nisu primarni motiv rada sa decom. Želja da zavole školu i određeni predmet bila je mnogo jača od priznanja.
Prija kada u biografiji imate podatak da su vaši učenici osvojili više od 250 nagrada, i kada vas Društvo fizičara Srbije proglasi za najuspešnijeg nastavnika, ali saznanje da su učenici uspešni i ostvareni stručnjaci najveće je priznanje, smatra nastavnik Jovo.

-Nisu mi bile motivacija nagrada, već želja da naučim decu, da napreduju, a samim tim i mi nastavnici sebe izgrađujemo. Ponosan sam na svu decu kojoj sam predavao. Oni su predstavljali sebe, školu, čitavu zajednicu. Mnogi od njih su danas na najpoznatijim svetskim univerzitetima, studenti i predavači. Rad u prosveti je lep, dinamičan. Verujem da će tim škole i po mom odlasku u penziju imati posvećen odnos prema učenicima, ne samo prema takmičarima, već svima. Timski rad je ono što dolikuje našu školu i kolektiv.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa