23. jun 2022.23. jun 2022.
Kombajni na njivi, cena na ledu
POČELA ŽETVA PŠENICE U MAČVI

Kombajni na njivi, cena na ledu

Sunce prži znoj žetelački. Kako je ko posejao, tako će i požnjeti. Ratari manje-više zadovoljni prinosima koji se kreću u proseku oko pet tona po hektaru, a ni kvalitet ovogodišnjeg roda nije loš. Polemika oko cene je neizbežna tema
Velika letnja bitka za svako zrno hlebnog žita u Mačvi je počela. Zadati cilj, bar kada je u pitanju opština Bogatić o ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji od oko 24.000 tona pšenice u više atara 13 sela ove lokalne samouprave, će po svemu sudeći biti ispunjen. Prvi prinosi kreću se oko pet tona po hektaru, a ni kvalitet ovogodišnjeg zrna pšenice nije loš.

Ni nedavna optimistička izjava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će srpski proizvođači postići ukupno blizu tri miliona tona hlebnog zrna od ovogodišnje žetve pšenice u Mačvi se ocenjuje kao realna. Svakako, prinosi neće biti na nivou prošlogodišnjih, rekordnih, ali opšta ocena je da pšenica neće izdati.

Kao i uvek najveći problem je cena. Za to postoje različiti komentari dok kombajni već tutnje po žitnim poljima.

-Moramo i mi ostvariti kakvu takvu zaradu da bi od nečega mogli živeti. Treba imati u vidu da ponovo treba zasnovati novu proizvodnju. Nije na odmet ni podsećanje koliko je poskupelo veštačko đubrivo i kako ga je bilo teško nabaviti. I drugi imputi u proizvodnji pšenice su drastično poskupeli, tako da bi cena od bar 40 dinara po kilogramu bila zadovoljavajuća, kaže Živorad Jocković iz Dublja, koji je požeo i doneo nešto zrna u kanti da proveri vlažnost. Dodaje da su analizom utvrdili 14 odsto, što je zadovoljavajuće.

Živorad Jocković


S druge strane „procurila“ je i vest o nekih 35 dinara za kilogram, što ratari ocenjuju kao neprihvatljivo i ne može da „pokrije“ troškove ulaganja, a o nekakvoj zaradi nema ni reči.
Ni prinosi nisu ujednačeni. Stručnjaci kažu da su prvo požnjevene njive pod pšenicom gde je upotrebljena lošija agrotehnika i vremenske prilike nisu bile naklonjene razvoju useva ( kiša je izostala u vreme cvetanja ).

-Ja samo predajem pšenicu na čuvanje u silos. Pošteno je što će to raditi, kažu besplatno. Posle ću odlučiti o prodaji. Imajući u vidu da je sve drastično poskupelo, pšenica bi trebalo da bude oko 50 dinara za kilogram, kaže Dragan Ostojić iz Klenja.

Žetva ječma završena je u Mačvi za nešto više od dva dana. Kad je pšenica u pitanju trajaće znatno duže, ali imajući u vidu dobru tehničku opremljenost i odgovarajuće skladišne kapacitete, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

Polemika oko cene hlebnog žita ostaje. Za to svako ima svoje argumente, ali nema sumnje da su svi imputi u ovoj proizvodnji skuplji. Uzgred, a možda bi to trebalo staviti i na prvo mesto, velike količine žita su blokirane. U Ukrajini besni rat. Izbeglica je u svetu više nego ikad. Cene energenata su u gotovo stalnom rastu i do njih se sve teže dolazi.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa