Info

23. jun 2022.23. jun 2022.
Odsek za poljoprivredno- poslovne studije i turizam Akademije trukovnih studija Šabac

Školovanje stručnog kadra za budućnost

„Potrebno je da imamo edukovane ljude. Da nismo ulagali u znanje verovatno ne bismo imali rezultate. Poljoprivreda je dinamična grana koja se brzo menja, te je neophodno održati korak sa promenama kroz stalne edukacije, usavršavanja i školovanje. Naših pet studijskih programa je usmereno ka tom cilju. Stvaranju stručnih kadrova“, ističe prof. dr Vera Rašković, rukovodilac Sektora za poljoprivredne studije i turizam
Odsek za poljoprivredno- poslovne studije i turizam Akademije strukovnih studija Šabac neguje dugu tradiciju obrazovanja stručnjaka u oblasti agrara. Viša poljoprivredna škola u Šapcu osnovana je 5. oktobra 1960. godine, a tokom šest decenija trajanja zvanično je menjala nazive, no ono što je ostalo kao vodilja je konstantna i posvećena priprema kadrova za sve segmente savremene poljoprivrede. Od početna dva studijska programa do današnjih pet na osnovnim studijama, kao i master programa uloženo je mnogo truda, angažovanja i posvećenosti kako bi obrazovni programi kontinuirano sledili potrebe agrara kroz decenije.

Trudimo se da našim studentima omogućimo teorijsko i praktično znanje


Mladi koji nameravaju da steknu diplomu na Odseku za poljoprivredno poslovne studije i turizam mogu se opredeliti za program Menadžment, Biotehnologiju, Strukovnu veterinu, Zaštitu bilja, Voćarstvo i vinogradarstvo, Zaštitu životne sredine i Turizam. Nakon završetka osnovnih strukovnih studija imaju priliku da na master programu Menadžment u agrobiznisu, u trajanju od dve godine, dopune svoje znanje i kompetencije.

Kako ističu iz ove obrazovne ustanove želja i namera im je da implementiraju najnovija dostignuća u oblasti agrara, te je u planu i nov master program (Savremena i precizna poljoprivreda) kako bi tržišu rada ponudili stručan kadar specijalizovan za primenu modernih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Ideja je da se primene dobre prakse sa evropskih i svetskih koledža strukovnih studija.

dr Vera Rašković, Foto: "Glas Podrinja"


-Krilaticu „Poljoprivreda je naša prošlost, sadašnjost i budućnost.“ možemo doslovno shvatiti. Vreme u kom živimo nam ukazuje da je potreba za proizvodnjom hrane stalna, te je i poljoprivreda uvek aktuelna. Ne samo za one koji se bave proizvodnjom, već i za stručnjake. Potrebno je da imamo edukovane ljude, jer vlada zabluda da poznajemo materiju. No, to nije istina. Ako pogledamo prinose u decenijama iza nas vidimo da su bili daleko manji nego danas. Da nismo ulagali u znanje verovatno ne bismo imali rezultate. Poljoprivreda je dinamična grana koja se brzo menja, te je neophodno održati korak sa promenama kroz stalne edukacije, usavršavanja i školovanje. Naših pet studijskih programa je usmereno ka tom cilju. Stvaranju stručnih kadrova - ističe prof. dr Vera Rašković, rukovodilac Odseka za poljoprivredno- poslovne studije i turzizam, napominjući da su strukovne studije pružaju mogućnost usvajanja, ali i primene naučenog znanja za buduće agronome, bez obzira da li će nakon sticanja diplome potražiti posao u struci, ili se opredeliti da pokrenu sopstvenu proizvodnju.
-Trudimo se da našim studentima omogućimo teorijsko i praktično znanje. Uz predavanja stručnog nastavnog kadra, vežbi u opremljenim laboratorijama, odlazak na teren je takođe deo nastavnih aktivnosti. Ponosni smo na odnos profesora i studenata, razmenu znanja i informacija. Na raspolaganju im je i bogata biblioteka, studijska putovanja, praksa - dodaje dr Rašković.

Krilaticu „Poljoprivreda je naša prošlost, sadašnjost i budućnost.“ možemo doslovno shvatiti


Tradicija, akreditovani programi i budžetsko finansiranje, kvalitetan nastavni kadar, savremena nastavna učila, stručna praksa u zemlji i inostranstvu, mogućnost razmene studenata sa drugim visokoškolskim ustanovama, dostupnost zapošljavanja u državnim institucijama, pokretanje privatnog biznisa, samo su neki od razloga zbog kojih srednjoškolci iz Srbije i regiona biraju Odsek za poljoprivredno - poslovne studije i turizam Akademije strukovnih studija Šabac.

Milan Ćirić, Foto: "Glas Podrinja"


Aleksandar Tršić i Milan Ćirić nisu imali dilemu gde žele da steknu znanje u oblasti agrara. Smatraju da im je Odsek za poljoprivredno-poslovne studije i turizam doneo više od očekivanog. Diplomu, znanje i samopouzdanje.

Aleksandar Tršić, Foto: "Glas Podrinja"


-Odabrao sam smer Zaštita bilja, kao najperspektivniji nudi širi i veći spektar delovanja. Od ranijih studenata sam dobio odlične preporuke i nisam se pokajao. Za sve koji žele da uče to je pravi izbor. Kada pogledate imena i biografije predavača ne dvoumite se. Profesori su i danas uvek dostupni za savete, konsultacije - kaže Aleksandar, nekadašnji student, a trenutno poljoprivredni proizvođač iz Majura.

-Nakon završetka srednje škole u Valjevu odlučio sam da studiram u Šapcu, gde trenutno i živim. Studije su mi pomogle da pokrenem svoju poljoprivrednu proizvodnju i primenim sve ono što sam naučio - dodaje Milan.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa