30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NASTAVLjENA ŽETVA PŠENICE U MAČVI

Kombajni ponovo u njivama

Posle kraćeg prekida zbog kiše, a ponegde i nevremena u Mačvi je zahvaljujući nastupajućem periodu sunčanog i toplog vremena, nastavljena žetva pšenice. Visoke dnevne temperature doprinele su da se pšenica brzo osuši na struku i vlažnost zrna se kreće u dozvoljenoj granici. Prinosi su oko pet tona po hektaru, što je znatno manje nego prošle godine, ali to zadovoljava žeteoce za razliku od cene oko koje postoje različita mišljenja. Kako saznajemo, baš zbog toga mnogi proizvođači se odlučuju da pšenicu ostave u silosima na čuvanje.

-Primetno je da kiša nije pala u vreme cvetanja ranih sorti pšenice i budući da su one sejane uglavnom u optimalnom roku, nije bilo „propisnog“ nalivanja zrna koje je zbog toga ostalo sitno. Očekujem da će kod onih poznijih sorti biti bolje i da će one s tim u vezi dati veći prinos, naravno ako je primenjena puna agrotehnika, kaže iskusni kombajner Ivan Vešić iz Mačvanskog Metkovića, a njegov komšija Boban dodaje da su prinosi manji nego prošle godine ali ipak zadovoljavajući budući da dosta toga zavisi i od vremenskih prilika.

Smeštajnih kapaciteta u ovom kraju ima dovoljno, kao i potrebne mehanizacije koja je solidno pripremljena za brzo i efikasno obavljanje ovog važnog posla.

I dalje postoje različiti komentari oko cene ovogodišnjeg roda pšenice. Opšta je ocena da ona ne bi trebalo da bude niža od 40 dinara za kilogram, ako se uzmu sva predhodna poskupljenja i veliki troškovi oko gajenja ove kulture.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa