14. jul 2022.14. jul 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROSLAVLjENA SLAVA SABORNOG HRAMA U ŠAPCU

Ljubav pobeđuje

U utorak, 12. jula, svečano je proslavljena slava Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Svetoj liturgiji prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, Vojske Srbije i brojni sugrađani.

Foto: "Glas Podrinja"


- Svete apostole Petra i Pavla slavimo zajedno zato što ih je crkva izdvojila kao primer vere, revnosti za reč Hristovu i, pre svega, velike ljubavi koju su imali prema Bogu i bližnjima svojim. Po svemu različiti, bili su čvrsto sjedinjeni verom u Hrista. Živeli su u najdubljem smirenju svesni da nisu dostojni zadatka na koji ih je Gospod pozvao, ali da iz ljubavi i poverenja u Njega, sa dubokim osećanjem odgovornosti, preuzimaju na sebe svedočenje i krst svedočenja reči Hristove, rekao je sveštenik Rade Todorović i dodao – Ljubav je ta koja pobeđuje.

Apostol Petar je bio prost čovek, ribar Galilejski. A Savle (Pavle) najučeniji mladić svoga doba, gonitelj Isusa iz Nazareta, koji je doživeo čudo Božje ljubavi. Na putu za Damask, satirući sve što je hrišćansko, javio mu se Vaskrsli Hristos i rekao: „Savle, Savle, zašto me goniš?” Odjednom oslepevši, naredio je da ga vode u Damask, gde ga je Gospod uputio na apostola Ananiju, koji ga je iscelio i krstio. Od tada je Pavle živeo u velikoj blagodati i revnosti za Bog i reč Njegovu. Rekao je: „Ne živim više ja, nego Hristos živi u meni“. Obojica su postradali za Onog koga su voleli najviše.

Foto: "Glas Podrinja"


- Molitveno želim da i mi poput svetih apostola umožavamo bogatstvo različitosti i ljubav koju su oni imali među sobom. U Sv. Tajni Evharistije ne pričešćujemo se samo Hristom, nego i jedni sa drugima, poručio je otac Filimon, iguman manastira Kaona.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa