29. decembar 2011.29. dec 2011.
OPŠTINA LjUBOVIJA

RAZVOJNI POTENCIJALI

U ovoj godini u skladu sa lokalnim budžetom najviše uloženo u infrastrukturu na teritoriji opštine Ljubovija. U novoj 2012. planirano ostvarenje započetih projekata i ulaganje u vodosnabdevanje, izgradnju kolektora otpadnih voda, asfaltiranje puteva, kao i razvoj poljoprivrede
Proteklih meseci bili smo fokusirani na realizaciju tri projekta iz oblasti vodosnabdevanja, kao i odvoda otpadnih voda. Urađen je kolektor u naseljenom mestu Kašice dužine 1.800 metara. Zatim, jedan deo centralne vodovodne mreže dužine dva kilometra radi snabdevanja pijaćom vodom naselja Čitluk. Za završetak glavne ulice treba da obezbedimo oko 50 miliona dinara za podzemne instalacije i za radove na izgradnji kolovoza i trotoara. Od velikog značaja za život u ovoj opštini je asfaltiranje puteva. Vrednost radova na renoviranju puteva u seoskim mesnim zajednicama iznosila je oko 15 miliona dinara, naveo je predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević.
Pošto je opština Ljubovija ruralna sredina većina stanovništva, tačnije 80 odsto bavi se poljoprivredom. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, u aprilu mesecu očekuje se nabavka 250 priplodnih junica. S obzirom da je primarna proizvodnja u krizi, ove godine opština je subvencionisala podizanje novih voćnih zasada, nabavkom 42.000 sadnica. Za naredni period u planu je podrška pri nabavci sadnica jagodičastog voća, jer je u ovom kraju najviše zastupljena proizvodnja maline i kupine. Na teritoriji ove opštine postoji šest hladnjača sa velikim preradnim kapacitetima.
- Takođe, planiran je nastavak izgradnje magistralnog cevovoda dužine 15 kilometara za koji smo aplicirali kod Republičke direkcije za vode. Nastaviće se izgradnja regionalnog puta od Zvornika prema rudniku Veliki Majdan gde je zaposleno 300 radnika, kaže Kovačević.
Veliku šansu za zapošljavanje žitelja ovog kraja je rudnik „Vinogradi“ koji je u vlasništvu koncerna „Farmakom MB“, gde je trenutno zaposleno 35 radnika. Kada počne eksploatacija očekuje se da radni odnos zasnuje još 300 radnika.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa