3. novembar 2022.3. nov 2022.
Branislav Bane Polić, ima deset godina  i obožava da radi  seoske poslove. Stariji brat Veljko  je sušta suprotnost, voli školu  i dobru knjigu, Foto: "glas Podrinja"

Branislav Bane Polić, ima deset godina i obožava da radi seoske poslove. Stariji brat Veljko je sušta suprotnost, voli školu i dobru knjigu, Foto: "glas Podrinja"

POLIĆI, DECA ZA PRIMER

Važno je da se ne iskorenimo

Bane je dečak koji voli seoske poslove više od škole, vredan kao mrav. Nema nameru da živi izvan Klenka. Veljko je sušta suprotnost, odličan je đak, namerava da studira i ide dalje. Braća od stričeva podelila su uloge na isti način
Branislav Bane Polić je neobičan dečak. Ima deset godina, ide u četvrti Osnovne škole u Klenku, gde je rođen i gde namerava da ostane. Voli da radi. Ne, obožava da radi seoske poslove. Pomaže tati i stricu u poslovima, posmatra šta rade i „uskoči“ gde i kad zatreba. Vozi traktor na njivi dok oni tovare bale slame.

Kad nema posla, ne provodi vreme na društvenim mrežama, ne zanima ga virtualni, nego realni svet. Ponekad se igra sa decom, ali radije čupa travu u bašti, pomaže babi, ili tatinom drugu Velji.

Ovog leta isekao je 10 metara drva, što nam je ponosno pokazao.

Bane: ovog leta isekao 1o metara drva, što nam je ponosno pokazao Foto: "Glas Podrinja"


- Poslagao je svoja drva u tri reda uz garažu, nije dao nikom da stavlja na njegovu gomilu, hteo je da vidi koliko će iscepati. Ni mi nismo mogli da verujemo, kaže majka Mirjana.

Prošle godine kosio je travu ručnom kosom, kod deda Brane u Sokolcu.

Škola ga ne zanima previše. Kad poraste, voleo bi da bude mesar, kao njegov stric, koji mu je uzor.

- Zašto toliko voliš da radiš, pitali smo ga.
- Zanimljivo mi je, jednostavno je odgovorio.

Učiteljica Dragica (Spremić) ima razumevanja za njegovu različitost. Kada vodi decu na more, Bane radije ostaje na selu i radi.

- Kada koljemo zimi, Bane sa ocem i stricem zajedno šuri, seče meso, radi brenerom, celu mast sa kožure skine, a ja i jetrva seckamo čvarke u kockice. Ne možemo da postignemo njegov ritam, dodaje majka.

Bane ima starijeg brata Veljka, koji je sušta suprotnost njemu. On voli školu, vreme provodi u kući, uz knjigu, odličan je đak. Kada ima vremena, provodi ga u igri sa drugarima.

- Za sada ne znam šta ću biti kad porastem. Važno mi je da imam što bolji prosek, da upišem dobru školu, Gimnaziju, ili Ekonomsku i da idem dalje, kaže Veljko i ređa petice.

Kad nema posla, ne provodi vreme na društvenim mrežama, ne zanima ga virtualni, nego realni svet


Njegov uzor je tetka Milica koja je fakultetski obrazovana, ima dobar posao i radi u Beogradu. Kada dođe vikendom, pokupi svu decu iz dve kuće Polića i vodi ih na Stari grad u šetnju, na kolače, igra se sa njima Između dve vatre. Ponekad ih vodi u Beograd.

Zdrava zajednica. Polići, i stariji i mlađi, dobro se slažu i međusobno pomažu. Kao nekada, u vremenima za koja smo mislili da su sasvim iščezla.

Braća od stričeva podelila su uloge kao njih dvojica.

- Stariji (Nikola) je kao ja, kaže Veljko, voli da uči, a mlađi (Marko) je isti Bane. Kad se jagnje ovce, on svaku zapamti i da joj ime. I zna kad se koja ojagnjila, kaže Veljko, a Bane dodaje - Marko i ja smo na očeve.

A Mirjana je prešla put od Sokolca do Klenka zbog Milana. Nije bilo lako u početku. Pošto je suprug stariji od nje trinaest godina, morala je da pobegne za njega, ali je vrlo brzo sve došlo na svoje mesto. Došla je u dobru, domaćinsku kuću.

- Odmah sam se uklopila ovde. Nikada pre udaje nisam bila u Klenku, nikoga nisam poznavala, a čim sam došla, imala sam osećaj da sam kod kuće.

Za vreme letnjeg raspusta, deca idu u Bosnu kod babe i dede. Bane pomaže dedi u vrtu, a on ga ponekad nagradi.

- Ima svoj novčanik, od malih nogu štedi novac. Deda mu je kupio motornu testeru, samo nismo mogli da donesemo autobusom. Sekiru smo doneli, kaže Mirjana kroz smeh.

Bane ima tri kućna ljubimca, psa Citru, zebu Andiju i morsko prase Tamaru. Veljko voli hrčke.

Dobra deca. Za primer. Važno je da se ne iskorenimo.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa