3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prezentovala srpsku tradiciju

Šapčanka Biljana Regan na otvaranju nove zgrade ambasade Srbije u SAD

Program je započeo intoniranjem himni u izvođenju Crkvenog hora „Sveti Luka“ iz Vašingtona, a Udruženje za očuvanje srpske kulture i tradicije koje je u Americi osnovala Šapčanka Biljana Regan imalo je čast i privilegiju da bude deo proslave
U 16. ulici, manje od kilometar od Bele kuće u Vašingtonu, u utorak, 11. oktobra, otvorena je nova zgrada ambasade Republike Srbije.

U zdanju koje je nekada pripadalo Nobelovcu i državnom sekretaru Elihuu Root-u Srbija je na taj način prvi put od raspada bivše Jugoslavije dobila stalni dom.

Ceremoniji je prisustvovala brojna delegacija iz Srbije koji su činili supruga predsednika Tamara Vučić, ministarka kulture Maja Gojković, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković. Među istaknutim zvanicama bio je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i druge diplomate i gosti.

Program je započeo intoniranjem himni u izvođenju Crkvenog hora „Sveti Luka“ iz Vašingtona, a Udruženje za očuvanje srpske kulture i tradicije koje je u Americi osnovala Šapčanka Biljana Regan imalo je čast i privilegiju da bude deo proslave.

Predstavili su pažljivo biranu muzejsku postavku originalnih nošnji iz Srbije. Članovi Udruženja su imali različita zaduženja koja su upotpunila događaj. Jelena Milošević i Danijel Trajković dočekivali su goste, tradicionalno, uz pogaču i so, koju je Biljana mesila, a njena majka Svetlana je za tu priliku vezla peškir. Maja Dukić je pomagala tokom presecanja vrpce, Nenad Jovanović je takođe bio uključen u celokupnu organizaciju, a Biljanin suprug Džon Regan se pobrinuo za ozvučenje.
Na kraju programa, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uručio je Biljani zahvalnicu za uspešnu saradnju i doprinos predstavljanju Republike Srbije.

Udruženje za očuvanje srpske kulture i tradicije osnovano je sa ciljem da kulturne vrednosti Balkana približi mlađim naraštajima, ali i drugim nacijama na američkom tlu. Ove godine je obeležilo deceniju postojanja i intenzivno sarađuje sa srpskim i američkim državnim institucijama, građanskim organizacijama i pojedincima. Zahvaljujući ličnom angažmanu i pozamašnoj kolekciji od više od 100 autentičnih narodnih kostima, starina i nakita, Biljana Regan je realizovala veliki broj izložbi i revija, ali i obeležila brojne manifestacije i praznike koji slave multikulturalizam, samostalno i u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa