10. novembar 2022.10. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Otvoren Job info u Šapcu za mlade

Znanjem do posla

Job info centar u Navipovoj zgradi u Šapcu namenjen je mladima koji traže zaposlenje, a namera je da željeni posao pronađu kroz obuke i povežu se sa potencijalnim poslodavcima
U okviru projekta „Znanjem do posla“ (E2E - Education to Employment) koji partnerski sprovode vlade Švajcarske i Srbije u organizaciji Udruženja Svetlost otvoren je Job info centar u Navipovoj zgradi u Šapcu. Pomenuti info centar namenjen je mladima koji traže zaposlenje, a namera je da željeni posao pronađu kroz edukacije i obuke, ali i povežu se sa potencijalnim poslodavcima koji neophodne informacije o implementaciji programa mogu dobiti upravo u centru.

Povezivanjem škola, privrednika, civilnog sektora i pojedinaca u domenu karijernog vođenja i savetovanja kreira se mreža svih relevantnih činilaca u cilju bržeg i efikasnijeg zapošljavanja mladih.

Program podržava i promoviše švajcarsko iskustvo u domenu zapošljivosti kako bi se na lokalnom nivou postigla bolja usklađenost ponude i potražnje.

Cilj je da radnici ostvare svoja prava i da budu prepoznati na pravi način kod poslodavaca. Radimo individualna i grupna savetovanja, što je dobar način povezivanja


Gordana Mandić Radosavljević, predstavnica Udruženja Svetlost i projektna koordinatorka veruje da će Job info centar razviti svojevrstan inovativan i održiv model karijernog savetovanja.

-Cilj je da radnici ostvare svoja prava i da budu prepoznati na pravi način kod poslodavaca. Radimo individualna i grupna savetovanja, što je dobar način povezivanja. Uz savetovanje nudimo praksu na radnom mestu koja podrazumeva saradnju i posebno nam je drago što smo potpisali ugovor sa kompanijom Comex. U planu je da proširimo svoje delovanje izvan Šapca, jer uz Mačvanski pokrivamo i Kolubarski okrug - istakla je Gordana Mandić Radosavljević.

Direktor programa „Znanjem do posla“ Oliver Štrajt naglasio je nakon Kragujevca, Kruševca, Pirota, Knjaževca, Niša, Požege i Novog pazara Šabac dobija Job info centar koji će pomoći mladima da budu konkurentniji na tržištu rada.

Foto: Glas Podrinja, Gordana Mandić Radosavljević, predstavnica Udruženja Svetlost i direktor programa „Znanjem do posla“ Oliver Štrajt


-Pre sedam godina smo započeli implementaciju projekta u Srbiji, a sada na teritoriji Srbije imamo osam Job info centara. Veoma smo srećni što je centar dostupan u Šapcu, ali to je samo početak. Drago mi je što se kompanija Comex pridružila, jer program nije samo karijerno savetovanje, već i povezivanje mladih sa kompanijama koje mogu da ponude praksu. Verujem da je ovaj vid karijernog savetovanja blizak i značajan mladima - naveo Štrajt i proučio mladima da dodatne informacije mogu dobiti u Job info centru, ili na web sajtu „Znanjem do posla“.

Projekat E2E omogućava obuku na radnom mestu za mlade kroz nekoliko modela, što je značajno za one koji prvi put stupaju na tržište rada. Tokom primene projekta 1.678 polaznika je završilo obuku na radnom mestu, 20.950 mladih je koristilo usluge karijernog savetovanja, a 3.665 teže zapošljivo mladih je dobilo podršku.

Program podržava i radno uključivanje teže zapošljivih grupa mladih (onih koji trenutno ne rade i nisu u procesu obrazovanja, omladine iz ruralnih krajeva, Roma, mladih bez roditeljskog staranja, dugoročno nezaposlenih mladih, mladih sa invaliditetom i žrtava nasilja u porodici).
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa