10. novembar 2022.10. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Sajam turizma u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“

Sa učenicima na put oko sveta

Srbija, Japan, Grčka, Tajland, Bugarska, Egipat, Južna Koreja, Francuska, Brazil, Meksiko i Turska bile su destinacije koje su interesantnim jelima i prezentacijom predstavili posetiocima učenici Ekonomske škole na Sajmu turizma u školi
Ekonomska škola „Stana Milanović“ organizovala je sajam turizma u sali škole kako bi predstavila turističke i gastronomske potencijale zemalja sveta, ali i promovisala znanja i veštine mladih koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu. Sajam su uz podršku rukovodstva škole, profesora mentora (Ane Aleksić, Ane Jovanović, Ljubinke Ilić i Nikole Joldić) realizovali učenici smerova turističko - hotelijerski tehničar i kuvar.

Zadovoljni smo odzivom, štandovima i celokupnom manifestacijom


Srbija, Japan, Grčka, Tajland, Bugarska, Egipat, Južna Koreja, Francuska, Brazil, Meksiko i Turska bile su destinacije koje su interesantnim jelima i prezentacijom predstavili posetiocima.
Tradicionalno srpsko meze, slavski kolač, pogača bili su deo ponude štanda Srbije. Učenicima je bila želja da pokažu bogatstvo i različitost ukusa zemlje iz koje potiču.

Foto: Glas Podrinja


-Vođeni korenima i poreklom odabrali smo da predstavljamo Srbiju na školskom sajmu turizma. Tradicionalna jela deo su ponude, a kada je u pitanju turistički potencijal, svakako bismo uvek preporučili Tabanovačku šljunkaru. Lokalna destinacija za sve one koji ne žele dugo da putuju. Gastronomska ponuda šabačkog kraja je sjajna. Verujem da Srbija ima mnogo toga da ponudi, te smo otkrili brojne lepote - rekao je Petar Jovanovski druga godina smera turističko - hotelijerski tehničar.

Štand latinoameričke zemlje Meksiko imao je svoje mesto na Sajmu turizma, a posebno su takosi privukli pažnju.

- Meksiko smo odabrali zbog hrane, kulture i običaja. Naravno, neizostavni takosi koje treba probati, ali i druga jela. Za ovu priliku su pripremili kuvari naše škole. Oni su bili zaduženi za ukus, izgled hrane, a mi sa smera turističko - hotelijerski tehničar za prezentaciju odabrane zemlje - naglasila je učenica Marina Radojčić druga godina smera turističko - hotelijerski tehničar i dodala sa je Sajam odlično organizovan, te da je premašio sva očekivanja.

-Zadovoljni smo odzivom, štandovima i celokupnom manifestacijom. Atmosfera je odlična. Nadam se da će u narednom periodu biti ponovo organizovan sajam.

Foto: Glas Podrinja


Jedna od najdražih destinacija za odmor je Grčka što potvrđuje i statistika da skoro trećina domaćih turista odabere Heladu svake godine. Iako tradicionalno, Srbi leta provode u bratskoj zemlji, uvek postoje manje poznate zanimljivosti o hrani, kulturi i običajima.

-Začini i giros su prva asocijacija na grčku kuhinju. Neke sastoje možemo kupiti i u Srbiji, ali za pravi užitak treba posetiti Grčku, posebno Santorini. Ova destinacija je poznata po najlepšem zalasku sunca i plavim krovovima koje pripadaju crkvama, što mnogi turisti ne znaju - kažu Vanja Misojčić i Aleksandra Spajić učenice smera turističko - hotelijerski tehničar.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa