24. novembar 2022.24. nov 2022.
vlasnik i direktor ABD- PROM-a  Aleksandar Jakovljević:  Imao sam neke vizije u pravo vreme, Foto: "Glas Podrinja"

vlasnik i direktor ABD- PROM-a Aleksandar Jakovljević: Imao sam neke vizije u pravo vreme, Foto: "Glas Podrinja"

Oskar kvaliteta dodeljen firmi ABD- PROM

Domaćinsko poslovanje i vizije u pravo vreme

Dobro rukovođenje i poslovanje jednog od regionalnih lidera na polju proizvodnje, otkupa, skladištenja i prodaje svežeg i smrznutog voća u Zapadnoj Srbiji urodili su plodom
Oskar kvaliteta za liderstvo i potencijale organizacije Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost u saradnji sa Privrednom komorom Srbije dodelila je firmi ABD- PROM iz Jevremovca. Pokrovitelj nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost uručene ovog meseca je Ministarstvo privrede, a namenjena je profitnim i neprofitnim organizacijama za rezultate postignute u razvoju i unapređenju rada.
To je jedno od niza priznanja za tri decenije postojanja, ali prvo ovog tipa za preduzeće.

Posvećenost stalnom napretku
Dobro rukovođenje i poslovanje jednog od regionalnih lidera na polju proizvodnje, otkupa, skladištenja i prodaje svežeg i smrznutog voća u Zapadnoj Srbiji urodili su plodom.

-Standardi kvaliteta koje negujemo i nagrade u okvirima su domaćinskog poslovanja, u koje su uključeni svi zaposleni i porodica i predstavljaju plod rada svih nas na zajedničkom životnom i profesionalnom putu. Imao sam neke vizije u pravo vreme. Kad su kolege iz branše procenile da nije dobar trenutak za nešto, rizikovao sam i ispostavilo se da je to bio dobar potez- navodi vlasnik i direktor ABD- PROM-a Aleksandar Jakovljević.

Sa radom su počeli 1992. godine kao porodična firma koja se bavila drugom delatnošću- trgovinom repromaterijalom za poljoprivredu. Pošto su sarađivali sa proizvođačima voća (maline, kupine, jagode, višnje i šljive), stvorila se potreba da od 1994. do 2001. od njih preuzimaju određene količine i nose na uslužno zamrzavanje i preradu u hladnjačama u okruženju.

Foto: Glas Podrinja


-Koristili smo usluge društvenih hladnjača, međutim, to je bio period njihove stagnacije, pa i konačnog propadanja. Shvatio sam ‘99 da, ako želim da se bavim tim poslom, treba da pravim sopstvenu hladnjaču, što sam i učinio i u jesen je počela prva faza izgradnje, da bismo 1. juna 2001. godine počeli sa radom. U ovom dvorištu radimo 21. godinu- ističe on, dodajući da je tada pušten u rad kapacitet od oko 1.000 tona, pet godina kasnije proširen za još 500. Proširivanje se nastavilo, da bi 2015-2016 stigli do dve komore od po 1.000 tona.

HACCP standard uveden je 2005, GLOBAL GAP 2009. godine na plantažama preduzeća, a poseduju i ISO 9.000, 14.000 i 22.000.

-Trenutno, ukupan kapacitet hladnjače je od 4,5 do 5 hiljada tona, zavisno od vrste voća. Kada smo počeli sa njenom izgradnjom, u želji da obezbedim što bolji način rada i veći profit, intenzivno sam počeo da sadim višnju i šljivu u mom rodnom mestu Bukoru, koje je odavde udaljeno 25- 26 kilometara, tako da nam je paralelno stigla i ta proizvodnja. Prvih tri do pet godina nismo imali rezultate berbe, bilo je mlado voće. Pošto izuzetno dobro obrađujemo, skoro svake godine smo ubirali od 200 do 300 tona naše proizvodnje, što je mnogo značilo. Kad dodamo i činjenicu da smo uveli GLOBAL GAP standard, imali smo bolju poziciju na tržištu, jer kupci iz Švajcarske bez tog uslova ne kupuju robu- podvlači Jakovljević, koji je kasnije širio proizvodnju u Mačvi i delom Pocerini.

Priznanje i od Privredne komore Valjevo
U februaru ove godine obeležili su tri decenije rada. Kao dodatak, na niz priznanja, stigao je i poziv Privredne komore Valjevo, gde je za 24. novembar zakazana svečanost i uručenje jubilarne nagrade za 30 godina poslovanja.
-Prijatno sam iznenađen, nisam očekivao nagradu, mada sam uključen u rad Privredne komore sve vreme. Drago mi je da su prepoznali našu posvećenost i trajanje- kaže Jakovljević.



Ušteda uz solarne panele
Veruje da su strogi standardi i kontrola kvaliteta izuzetno važni u pozicioniranju na tržištu, kako bi se ispunili zahtevi inostranih kupaca, jer pružaju okvir za kompatibilnost tehnologija u svetu.

-Da nije standarda, mi ne bismo došli tu gde jesmo. Primera radi, kada kupac iz Nemačke pošalje nekog iz kuće koja se bavi samo kvalitetom da uradi audite (proveru usaglašenosti sistema upravljanja sa zahtevima izabranog standarda, prim. aut), to je teže nego produžiti HACCP. Mislim da je jedan od razloga što smo stigli do Oskara taj što smo se temeljno pripremali, da ne kažem prilično ulagali da ispunimo zahteve, a to smo prenosili svakodnevno u naš rad i rezultiralo je uspehom- naglašava vlasnik ABD- PROM-a.

Foto: Glas Podrinja


Godine 2017. napravili su poseban objekat za meso i mleko i dobili licencu i za to, budući da su ga uskladili sa posebnim uslovima koji podrazumevaju da se ne mogu mešati voće i hrana životinjskog porekla.

-Imali smo HACCP standard koji vas obavezuje da ispunjavate kratkoročne ili dugoročne ciljeve. Trudili smo se da pažljivo i odmereno osmišljavamo budućnost, da ne planiramo nešto što sigurno nećemo moći da ispunimo- objašnjava on.

Prilikom putovanja u Nemačku, Francusku i Austriju imao je prilike da na svakom objektu koji ima odgovarajući krov vidi solarne panele, ali i na mnogim parcelama, što ga je navelo na razmišljanje da bi i on mogao tako nešto da uradi.

Standardi kvaliteta koje negujemo i nagrade u okvirima su domaćinskog poslovanja, u koje su uključeni svi zaposleni i porodica i predstavljaju plod rada svih nas na zajedničkom životnom i profesionalnom putu


-To sam i učinio 2019. godine, kada je postojala mogućnost da se kod Ministarstva poljoprivrede aplicira za taj projekat. Više sam nego zadovoljan tom investicijom, zato što je u međuvremenu došlo do velikog poskupljenja električne energije, što će nam skratiti rok isplativosti i imamo za budućnost jednu dobru osnovu da možemo da nastavimo da radimo malo bezbednije, sa manje troškova. Mogu da napravim presek za svaki mesec koji to potvrđuje. Snaga ove solarne elektrane je 600 kilovata.

U sunčanim mesecima, maju, junu, julu i avgustu, može da proizvede oko 100 hiljada kilovata, deo potrošimo mi, deo koji nam nije potreban trenutno plasiramo u mrežu- zaključuje Jakovljević.
Osvrćući se na početke, seća se da su tada mnogo lakše dolazili do sezonske radne snage. U letnjoj sezoni, više od 50 studenata i učenika koji žele da zarade džeparac, ali i drugih, prijavljivalo se ta dva- tri meseca za vreme berbe. Sad se to svelo na više od pet puta manje zainteresovanih sezonaca. S druge strane, broj stalno zaposlenih se nije menjao. Četrdesetak radnika vredno i posvećeno teže realizaciji zacrtanih ciljeva, nastojeći da očuvaju potvrđeni kvalitet i opravdaju trajanje i prepoznatljivost.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa