1. decembar 2022.1. dec 2022.
Zašto lucerka brzo propada
Poljoprivrednici pitaju

Zašto lucerka brzo propada

Lucerka je našla svoje pravo mesto u većini reona naše zemlje. Veliki broj proizvođača gaji ovu kulturu i ceni njena svojstva u koja se ubrajaju:
-Veliki prinosi ne samo po količini biljne mase po hektaru, već i po njenoj visokoj hranljivoj vrednosti i naročito bogastvu u proteinima.
-Veći broj otkosa u toku godine i dugogodišnje iskorišćavanje, omogućava da se na dosta lak i jeftin način dođe do velike količine kvalitetne stočne hrane.
-U plodosmeni lucerka je veoma dobar predusev za sve druge useve,jer ona popravlja zemljište, obogaćuje ga azotom a sama neiziskuje đubrenje ovim đubrivom.
-Dobro se prilagođava i uspeva i na relativno slabijim zemljištima i u uslovima suše dok drugi usevi propadaju ona se bori i nakon prve kiše nastavi i daje dobre prinose.

Poljoprivrednici koji su uvideli sve ove vrednosti lucerke postavljaju pitanje zašto brzo propada. Neki smatraju da je to do sorte, ili pak je u pitanju đubrenje,možda zemljište…I svi su oni u pravu, pa ćemo malo pojasniti.

Lucerka je višegodišnja biljka i u normalnim islovima ona može da živi 4,5 pa i više godina, bez obzira o kojoj je sorti reč. Neosporno je da je sorta značajan faktor u proizvodnji ali ono što možemo reći je to da su neke sorte posebno novije, tolerantnije na slabo kisela i nešto teža zemljišta. Zato neke sorte pre propadaju ako su manje tolerantne na uslove gajenja.

Zemljište ima veoma važnu ulogu pri zasnivanju lucerišta, jer ona teško opstaje na kiselim, teškim, hladnim, nepropusnim zemljištima. I ovo je jedan od razloga brzog propadanja, posebno ako se lucerište zasniva bez predhodne analize zemljišta.

Lucerka je biljka koja izuzetno brzo raste i razvija se. Poznato je kako ona brzo kreće u proleće čim nastupe topliji dani i kako se brzo regeneriše posle svakog otkosa kojih može biti i 5. Ako u zemljištu nema dovoljno mineralne hrane ona od gladi počinje da propada. Prema tome dug život lucerke može se osigurati samo uz odgovarajuću ishranu.

Lucerka je biljka koja se đubri drugačije od pšenice i kukuruza kako su naši proizvođači navikli. Koren lucerke dopire duboko u zemljište jedan,dva pa čak i pet metara. Svakako da se veći deo korenove mase razvija u plićem delu zemljišta,pogotovo ako tu nalazi dovoljno hraniva. Kada se lucerka prvi put gaji na nekoj parceli, ona može malte ne i bez đubrenja davati dobre prinose, jer svojim korenom koji dopire dublje od drugih do tada gajenih biljaka, ona koristi rezerve biljne hrane iz dubljih slojeva do kojih do tada nisu mogli drugi korenovi da dopru. Pri ponovnoj setvi lucerke na istu parcelu tih rezervi više nema i ona propada.

S druge strane, takvim karakterom ukorenjavanja lucerke objašnjava se zašto nema efekta od unošenja mineralnih đubriva u plitak sloj zemljišta, pod tanjiraču ili drljaču.

Lucerka je višegodišnja biljka iz familije leptirnjača, sa dubokohodnim vretenastim korenom i zbog toga se mineralna đubriva unose na punu dubinu, a to znači da se nikako nesme propustiti đubrenje pre dubokog oranja. Treba uneti veće količine kako bi koren imao na raspolaganju dovoljno hrane dok traje produktivnost. Treba đubriti uglavnom kalijumovim i fosfornim đubrivima, pošto lucerka kao leptirnjača sama obezbeđuje sebi dovoljne količine azotne hrane. Fosforna i kalijumova đubriva nemogu se unositi pod lucerku na veću dubinu u drugoj ili trećoj godini. Da bi bila dostupna korenovom sistemu ona treba da se nađu u čitavom sloju u kome se koren prostire. Đubriva koja dajemo površinski,a naročito fosforna, koja se slabo kreću po dubini, biće samo delimično iskorišćena, i to samo kada je ovaj plitak površinski sloj vlažan, što u našim uslovima nije čest slučaj u doba vegetacije.

Poznato je da se svaki koren pa i lucerke, usmerava tokom razvića prema položaju biljne hrane. Otuda sa plitkim unošenjem mineralnih đubriva, favorizuje obrazovanje plitkih žila, a time biljka postaje osetljiva na sušu. Drugim rečima, unošenjem đubriva u dublji sloj slično dubokoj obradi a i povezano sa njom,usmeravaju se biljke na dublje ukorenjavanje, što je za naše dosta sušne reone proizvodnje od velike važnosti.

I još jedan razlog propadanja lucerišta je, nedomaćinski odnos prema ovoj biljnoj kulturi. Nevodi se računa pa se parcele za setvu lucerke đubre stajnjakom, a sa njim poznato je da se unese veliki broj semena raznih korovskih biljaka, što je pogrešno. Ako to već rade proizvođači moraju dosta pažnje posvetititi zaštiti, odnosno suzbijanju korova u fazi kada je to najuspešnije. Što znači da se stajnjak mora uneti pod predusev na željenu parcelu gde će se zasnovati lucerište.
Dipl.ing Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa