19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSTAVLjENA 16. ČITANKA MIŠARSKOG BOJA

Veče srpskog Borodina

U prepunoj sali Kulturnog centra u Šapcu, proteklog četvrtka održano je Mišarsko veče posvećeno Zadužbinskom društvu „Prvi srpski ustanak – Mišar“. Predstavljen je 16. broj časopisa „Mišarska čitanka“, jedinstvenog glasila istorijsko-književnog sadržaja u slavu Mišarkog boja i „srpskog Borodina“.

Veče je otvorio Milutin Gvozdenović koji je, uz gusle, otpevao pesmu o Boju na Mišaru. Spletom srpskih pesama, koje su postale deo kulturne tradicije ovog naroda, VIG „Šapčanke“ oduševila je publiku. Filip Rajković, direktor Omladinskog pozorišta „Vožd“, u liku Luke Lazarevića, kroz odlomak iz „Noći nekrsta“ podsetio je na Krstivoja Ilića i njegove Mišarske elegije.

Poseban kuriozitet večeri bio je sedmominutni video zapis razgovora Stevana Simića, rukovodica projekta, i urednika i voditelja Dragana Filipovića, o pripremama za obeležavanje jubilarne proslave 180- godišnjice Mišarskog broja, emitovan uživo u emisiji „Regionalni dnevnik“ drugog programa Televizije Beograd u proleće davne ‘86. godine.

„Mislim da Mišarci treba da budu zadovoljni prethodnom godinom, jer je posle dužeg vremena zgrada Doma kulture Mišar rekonstruisana, a u narednom periodu očekuje se postavljanje nove muzejske postavke posvećene Boju na Mišaru, kojom bismo ponovo dobili reprezentativan objekat za turističku promociju i sve one koji rado posećuju Mišar.“
(Istoričar Dejan Živanović)



O Mišarskoj časopisu, udžbeniku i istorijsko-litetarnoj publikaciji, govorio je istoričar Dejan Živanović.

- Čitanka Mišarskog boja zavređuje izuzetnu pažnju kao vaninstitucionalni časopis i dokazuje da je najjača institucija zapravo čovek, a tu, pre svega, mislim na glavnog organizatora Zadužbinskog društva, Stevana Simića. Čitanka je, uz istorijske teme, i svojevrsni glasnik rada Zadužbinskog društva, istakao je Živanović.

Tražilo se mesto više, Foto: "Glas Podrinja"


Sećanja na trenutke koji su im, iz obilja mišarskih događaja, ostale posebno urezane u pamćenje, kazivali su Dragan Filipović, književnik, Stana Munjić, književnica i urednica Čitanke Mišarskog boja i Stevan Simić, predsednik Izvršnog odbora Zadužbinskog društva.

- Želim da zahvalim saradnicima u oblikovanju Mišarske čitanke, čija je poruka, pre svega, da je sadašnjost bez obeležja prošlosti nepotpuna, rekla je urednica časopisa i podsetila da se „kroz prozor vremena“ samo u današnjoj Gospodar Jevremovoj ulici „možemo zagledati u čudesne konake, prve bioskope, čuvene kafane.“ Prisutne je povela u šetnju odlomkom iz priče orijentaliste i diplomate Arčibalda Pejtona, koji je u Šapcu boravio u avgustu 1844. godine, neposredno pred Katansku bunu

„U najlepšem sećanju ostao mi je defile mišarskih konjanika, prethodnih učesnika Mišarskog višeboja na hipodromu Konjičkog kluba „Sava“. Bilo je to, čini mi se, kada je ovaj klub, koji baštini Kolo konjičkih jahača „Knjaz Mihailo“, slavio sto godina postojanja kao prvi konjički klub na Balkanu – 1988. godine. Na desetine lepih, razigranih konja sa jahačima, mladim ljudima, centralnim ulicama Šapca, obučenim u nošnju ustanika iz 1806. godine i vremena Mišarskog boja sa oružjem iz tog vremena: puškama kremenjačama, kuburama i jataganima za pasom. Nezaboravna slika.“
(Književnik Dragan Filipović)


Filipović je pomenuo neke od brojnih događaja koje pamti u vezi sa Mišarom.
- Izdvojio bih izložbe slika, predmeta iz tog vremena, fotografija, vojničkih i drugih mapa, oružja i svega drugog dostojnog izložbi u renomiranim muzejima, o Mišarskom boju i Mišaru – srpskom Borodinu: u ovom prostoru, tada Domu omladine „Vera Blagojević“, u holu Biblioteke šabačke, tada pod nazivom „Žika Popović“, u muzejskom prostoru tadašnjeg mišarskog Doma kulture, a poslednje dve-tri godine i u prostorijama stare kuće, prvog i osnovnog stuba Mišarskog zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“, ove čitanke, svega vezanog za Mišar.

Priznanja i povelje, Foto: "Glas Podrinja"


PRIZNANjA
Zadužbinsko društvo priznanja – Povelje dodelilo je: VIG „Šapčanke“, Stani Munjić, višegodišnjoj urednici „Čitanke Mišarskog boja“, Milutinu Gvozdenoviću, pesniku i guslaru iz Šapca i Miroslavu Mišku Paniću, velikom prijatelju i poštovaocu Mišara i pesnika Krstivoja Ilića... Zahvalnica je dodeljena i Brani Mašiću, poznatom knjigovođi, za vođenje knjiga društva.


Stevan Simić, predsednik Izvršnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar podsetio je prisutne kako se do današnjih dana obeležavala Mišarska bitka.

- Za mene, Mišar ste svi vi, rekao je Simić i ukazao je da je Zadužbinsko društvo obeležilo značajna mesta Mišarske bitke, Časopis društva, Likovnu koloniju, Galeriju i Omladinsko pozorište „Vožd“. Podsetio je i da je Zadužbinsko društvo organizovalo pedeset tri ekskurzije Tragom Karađorđa.
Gost večeri bio je i poznati vajar iz Lajkovca Milutin Ranković koji je u ime Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Stevanu Simiću uručio medalju sa zlatnim vencima.

Svetislav Čupić, potomak slavnog vojvode, ktitor manastira Kovančine u ataru Salaša Noćajskog, odsvirao je i otpevao splet pesama iz Mačve.

Moderator večeri bila je novinarka Svetlana Ljubić, autorka tekstova u nekolicini novina o dugogodišnjoj tradiciji i delatnostima mišarskog Društva.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa