19. januar 2012.19. jan 2012.
BRANISLAV STANKOVIĆ, DIREKTOR NARODNOG MUZEJA ŠABAC

USPEŠNO REALIZOVANI PLANOVI

Izložbena i izdavačka delatnost, arheološka istraživanja, novi projekti, rad na novoj stalnoj postavci obeležili su prošlu 2011. godinu
Narodni muzej u Šapcu, kako je istakao direktor Branislav Stanković, zadovoljan je sa ostvarenim rezultatima u prošloj godini. Sve ono što je predviđeno planom i programom najvećim delom je ostvareno.
- Na samom početku 2011. godine Narodni muzej u Šapcu gostovao je sa svojom izložbom „Mali-veliki Pariz“ u Parizu. Izložba je imala zapaženu posetu. Tom prilikom smo imali i kontakte sa ljudima u UNESKO. Postoji nekakva inicijativna varijanta da se napravi jedna mreža evropskih muzeja. Verovatno ćemo biti jedan od muzeja u toj mreži. Ove godine trebala bi da bude i konferencija „Muzeji evropskog identiteta“ na kojoj bismo takođe trebali da prisustvujemo.
Izlagačka delatnost takođe je bila uspešna.
- Na početku godine imali smo vrlo interesantnu izložbu „Skeleti uživo“ koju smo radili sa našim kolegama iz Prirodnjačkog muzeja. Bila je izuzetno posećena. Zatim, kao i svake godine, imali smo veliku posetu za „Noć muzeja“. Sa svojom izložbom „Vesele sedamdesete“ smatram da smo osvežili pamćenje sugrađana o ne tako davnoj prošlosti. Opredelili smo se za period kojem smo, manje-više, skoro svi bili savremenici. Ako i nismo bili savremenici sedamdesetih u nekom periodu svoga života osetili smo njen uticaj na naše živote. U avgustu smo imali izložbu „Sto godina mladi“ povodom sto godina od osnivanja skautskog ili izviđačkog pokreta u našoj zemlji. Tada je održana i međunarodna smotra u našem gradu. Zajedno sa kolegom Slavoljubom Petrovićem bio sam koautor te izložbe sa kojom smo gostovali već dva puta u Beogradu. Imali smo uspešan i 55. Oktobarski salon koji nastavlja bogatu tradiciju. To je zapravo prvi Oktobarski salon u našoj zemlji i mi smo ponosni na njega. Uvek volim da kažem da se on prosto izdvaja kao institucija za sebe. Imamo sreću da se dešava pod našim pokroviteljstvom jer je jedan kvalitet više ove ustanove.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa