9. februar 2012.9. feb 2012.
RAZGOVOR SA VLADIMIROM SAVIĆEM, PREDSEDNIKOM GRADSKOG ODBORA DSS

ZALAŽEMO SE ZA DRŽAVNE I NACIONALNE CILjEVE

Diplomirani inženjer poljoprivrede Vladimir Savić član je Demokratske stranke Srbije od 1999. godine. Izabran je za predsednika Gradskog odbora 2008. Bio je učesnik devetomartovskih i studentskih demonstracija
Kao jedan od predstavnika opozicije, šta očekujete od narednih izbora?
- Sva dešavanja u našoj zemlji, a i gradu Šapcu koja su se desila poslednje četiri godine, ukazuju na to da su promene na političkoj sceni neophodne i od sudbinske važnosti za naše građane. Ugroženi su svi vitalni državni i nacionalni interesi zemlje. Pogubna politika neprirodne i neprincipijalne koalicije na vlasti, dovela je državu Srbiju do ekonomskog, moralnog i političkog kolapsa. Takva koalicija zasnovana je na lažima sopstvenih birača, a i građana Srbije. DSS sprovodi svoju politiku iz uverenja, bez obzira što se pokazuje da je to teži put. Mi Srbiju, njenu ekonomiju, istoriju, kulturu i tradiciju vidimo na sasvim drugačiji način. Kada je naš predsedik dr Vojislav Koštunica 2008. godine vratio mandat narodu mnogi naši građani ga nisu razumeli. Ali sve što je predvideo i rekao tada se ispostavilo kao tačno. Naš predsednik nikada nije lagao svoj narod i uvek je bio uz njega. Srpski narod mora biti slobodan da izabere kojim putem hoće da ide. Samo bezkurpulozna i korumpirana vlast se boji promena, odlaska u opoziciju i ne shvata da je to sastavni deo demokratskih procesa. DSS se i 2000. godine suprotstavila jednom totalitarnom režimu, tako će se i ove 2012. godine boriti da se naša zemlja vrati najboljim vrednostima demokratskih procesa. Uveren sam da će građani Srbije na ovim izborima prepoznati sve demokratske vrednosti za koje se zalažemo i to će doneti kapitalnu promenu u političkim procesima u našoj zemlji, a tako i u našem gradu. Naša nastojanja prepoznaće svi pošteni, dobronamerni demokratsko opredeljeni birači u našoj zemlji, a pogotovo naši prijatelji koji ne mogu da razumeju izdajničku politiku Vuka Draškovića i Čedomira Jovanovića.
Sama pomisao da li će izbori biti regularni ukazuju na to da su u našem društvu osnovne vrednosti ugrožene. U svakoj dobro uređenoj zemlji izbori su praznik demokratije, gde građani svojom voljom odlučuju o svim političkim subjektima i procesima u zemlji. U našoj zemlji to nije tako, jer određene nedemokratske snage žele da izbori budu borba na život i smrt, a ne razmena političkih i programskih ciljeva.
Građani Šapca su imali tu nesreću da 2008. godine dođe do ponavljanja izbora na lokalnom nivou iz formalnih razloga. Iako je prvi krug izbora bio apsolutno regularan, ponovljeni su izbori i prekrojena je izborna volja građana, sa osnovnim ciljem da stranke koje nisu prešle cenzus uđu u lokalni parlament i da se napravi vlast. Navešću primer iz sela Sinošević. U prvom krugu 179 birača glasalo je za DS, a u ponovljenim izborima 179 birača za koaliciju okupljenu oko LDP.
Molim građane da se vratimo osnovnim demokratskim vrednostima. Molim ih da one koji im donesu na kućni prag litru ulja, kilo šećera ili bilo kakvu vrstu mita da bi glasali za njihovu političku opciju, izbace iz svojih kuća. Ljudsko i demokratsko dostojanstvo se ne može kupiti, a pogotovo ne sada kada je većina naših sugrađana na rubu egzistencije.
Kome biste dali podršku za formiranje vlasti posle izbora i na kakve ste kompromise spremni?
-DSS je našoj javnosti pokazala da je beskompromisan borac za nacionalne i državne ciljeve. Naša legitimna i legalna borba za poštovanje Ustava države Srbije i njene teritorijalne celovitosti ne poznaje pojam kompromisa. Naša politika na državnom nivou dijametralno je suprotna od politike vladajuće DS i njihovih satelita. Politika DSS je sada apsolutno jasna građanima Srbije i ukoliko nam građani ukažu poverenje razgovaraćemo najpre sa SNS.
Jedni ste od najvećih kritičara aktuelnih gradskih vlasti. Koje su vaše najveće zamerke na njihov rad? Koje biste probleme vi prvo rešavali ako budete u prilici i na koji način konkretno?
- Gradski odbor DSS u Šapcu je u proteklih četiri godine pokazao građanima Šapca da uz sve probleme koje smo imali u prošlosti možemo da budemo veoma društveno odgovorni i pre svega korisni za građane Šapca. Odbornici DSS su više puta oštro kritikovali vlast, prevashodno zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava. Slučaj “odbeglog“ vodoskoka na Savi postao je sinonim za jednu bahatu vlast koja se otuđila od građana i demokratskih vrednosti. O vodoskoku su ispevane čak i pesmice a i napisan mali pozorišni komad. U više navrata smo upozoravali da nesposobna vlast ugrožava privredu Šapca. Tom prilikom je naš narodni poslanik Zoran Nikolić pozvao gradonačelnika da podnese neopozivu ostavku. Visina cena u procesu legalizacije , a i poskupljenje komunalnih taksi za isticanje firmi za 500 posto , za privrednike grada Šapca, je bilo enormno opterećenje. Odbornici DSS, dr Aleksandar Pavlović i dr Mirko Nagl, analizirajući rebalans budžeta za 2011. godinu, su izneli podatak da je potrošeno 750.000 evra više budžetskih sredstava po istim stavkama u odnosu na završni račun 2010. godine. To zajedno sa troškovima za izgradnju fontane Šabačkih Žrtava koja je koštala 250.000 evra i vodoskokom koji je koštao 83.000 evra iznosi preko milion evra. Nismo čuli odgovore nikada, jer vlast na naša pitanja i nema odgovore. Postavljamo pitanje, da li ih i državni organi imaju?
Gradski odbor DSS u svojim redovima ima doktore ekonomskih, tehničkih nauka i čitav niz visoko obrazovanih kadrova, kao i članova iz svih drugih oblasti, tako da smo zajedno uradili lokalni ekonomski program za grad Šabac od 2010. do 2015. godine. Ekonomija i rešavanje ekonomskih problema će nam biti prioritetni ciljevi u narednom periodu. Ono što želimo je da Šabac postane regionalni centar agrobiznisa. Želimo da Šabac ponovo podigne Šapčanku 21. veka. Zato smo i napravili koalicioni sporazum sa Ujedinjenom seljačkom strankom, predstavnicima pravih srpskih seoskih domaćina. Ne želimo saradnju sa onima koji se predstavljaju kao zaštitnici interesa seljaka, sebi obezbede privilegije, a onda zaborave interese seljaka. Zarad svojih ličnih ciljeva, porede aktivnosti naših koalicionih partnera sa Hitlerom i Jevrejima, a sa članom LDP zajedno sede u Veću grada Šapca i primaju enormno visoku platu, što je i osnovni cilj bavljenja politikom prema seoskom stanovništvu i problemima sela
Možete li napraviti paralelu izmeđi vremena kada je DSS bila u vlasti i sada?
- Paralelu između vremena kada smo bili u vlasti i vremena posle toga nije teško podvući. Za vreme vlade Vojislava Koštunice život građana je neuporedivo bio bolji, a takođe i ekonomske prilike su bile mnogo bolje. Rast bruto društvenog prihoda 2007. godine u Srbiji je iznosio 7 odsto, dok je 2010. godinu bio 1,9 odsto. Nezaposlenost u aprilu 2008. godine bila 13,3 odsto, a u aprilu 2011. godine se skoro udvostručila i iznosi 22 procenta. Kada je reč o zaduživanju zemlje, podsetio bih da smo 2007. godine vratili celokupan dug MMF, dok se Srbija za vreme vlade Mirka Cvetkovića zadužili za 5,7 milijardi evra, više nego sve srpske vlade u zadnjih 20 godina, odnosno 44,4 odsto bruto društvenog proizvoda što je gornja granica zaduženosti. Ima još sijaset ovakvih podataka koji govore o jednoj odgovornoj ekonomskoj politici koja je omogućila postupan i siguran razvoj zemlje, a i našeg grada. Ne mogu se jeftinom propagandom omalovažavati ovi rezultati, niti se može reći da je samo zbog svetske ekonomske krize zavladala ovakva pustoš i beznađe. DSS izlazi pred građane sa svojom državotvornom politikom zaštite nacionalnih interesa i ekonomskom politikom razvoja zemlje, jer bez razvoja zemlje ne možemo braniti nacionalne interese, niti građanima omogućiti bolji život. Nedavno je i sam Mlađan Dinkić rekao da je Vojislav Koštunica bio najbolji premijer.
Grad Šabac je u to vreme ubrzano napredovao po svim segmentima, a poslednje 4 godine je u stagnaciji i zadužio se kod poslovnih banaka za 713.162.000 dinara po izveštaju državne revizorske komisije, što su odbornici DSS u skupštini grada oštro kritikovali. Ta stagnacija se mora zaustaviti, pogotovo u uslovima kada je američka kompanija US STEEL , napustila Srbiju , kada je neizvesna sudbina preko 400 radnika u Šapcu. Šabac nije postao grad budućnosti, nego prezadužen grad, pred bankrotom. Sve nam to govori da se moramo osloniti u budućnosti na sopstvene snage i unutrašnje ekonomske potencijale. Grad Šabac ih poseduje, samo ih treba iskoristiti. Zato sam uveren da će građani Šapca prepoznati našu politiku i da će nam ukazati poverenje kao i uvek do sada.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa